La inflació se situa al 3%, la més alta des d'octubre del 2012

La inflació va caure cinc dècimes a Catalunya al gener per les rebaixes

Per

Bolsamania | 15 feb, 2017

La taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general corresponent al mes de gener ha estat del 3%, fet que suposa gairebé un punt i mig per sobre de la registrada el mes anterior i la més alta des de l'octubre del 2012, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta dada confirma la pujada dels preus durant el primer mes de l'any com a conseqüència de l'encariment de l'electricitat i les gasolines. L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va baixar cinc dècimes el passat mes de gener respecte al desembre per les rebaixes d'hivern, principalment, mentre que la taxa interanual es va situar en el 3,1% segons dades que ha fet públiques aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, la inflació va baixar un 0,5% al gener respecte al mes anterior i va elevar 1,4 punts la seva taxa interanual, fins al 3%, cinquena taxa positiva consecutiva i el seu nivell més alt des de l'octubre del 2012.

Per la seva banda, el grup amb més influència positiva en l'augment de la taxa anual ha estat l’'habitatge', amb una variació del 7,4%, encara que, en menor mesura, també cal destacar el grup del 'transport'. Per contra, els 'altres béns i serveis' i les 'comunicacions' són els dos grups que han tingut més influència negativa sobre l'índex.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima, fins a l'1,1%, i amb això se situa gairebé dos punts per sota de l'IPC general.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent augmenta fins a l'1,1%

L'índex s'ha incrementat a totes les comunitats autònomes espanyoles. Castella i Lleó, la Comunitat València i Castella-la Manxa són els que han experimentant els increments més elevats. Per la seva banda, la Comunitat Foral de Navarra, les Canàries i Catalunya han registrat les pujades més baixes.

A més, la taxa de variació anual de l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), corresponent al mes de gener, s'ha situat al 2,9%, un punt i mig per sobre les dades del mes anterior.

Además, la tasa de variación anual del Índice de Precios de Consumo Armonizado (IPCA) correspondiente al mes de enero se ha situado en el 2,9%, un punto y medio por encima de la registrada el mes anterior.

EVOLUCIÓN MENSUAL

En enero la tasa de variación mensual del IPC general ha sido del –0,5%, con los grupos 'vestido y calzado' (-15,3%), 'ocio y cultura' (-1,5%) y 'menaje' (-0,9%) como los de mayor repercusión negativa, mientras que 'vivienda' (2,8%), 'alimentos y bebidas no alcohólicas' (0,7%) y 'transporte' (1%) son los que han repercutido más positivamente.

Por su parte, la variación mensual del IPCA es del –1,0%.

El INE publica hoy el primer IPC en base 2016, con lo que se se mejora la representatividad de este indicador mediante cambios en la composición de la cesta de la compra y la actualización de la estructura de ponderaciones, tal y como han indicado desde el organismo.

Últimas noticias