La inflació es va frenar a l'agost al 10,5%, tot i continuar disparant el preu dels aliments

Mentrestant, la taxa anual de la inflació subjacent augmenta tres dècimes, fins al 6,4%

Per

Bolsamania | 13 set, 2022

Actualitzat : 10:28

La inflació ofereix cert alleugeriment en moderar-se lleument a l'agost, mes durant el qual l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 10,5%. Aquesta taxa és tres dècimes menor que la registrada al juliol, tot i que és una dècima més del que s'ha avançat, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La taxa general de la inflació encadena tres mesos per sobre del 10% i es manté a nivells mai vists des de fa més de 30 anys. Això sí, s'allunya del pic registrat al juliol, quan la pujada de preus es va situar al 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984.

Per la seva banda, la taxa anual de la inflació subjacent augmenta tres dècimes, fins al 6,4%, la més elevada des del gener del 1993. Situa la diferència amb la de l'IPC general en més de quatre punts.

Pel que fa a la inflació general, l'habitatge i els aliments i begudes no alcohòliques són els grups amb més influència positiva. L'habitatge augmenta la seva variació gairebé dos punts, fins al 24,8%, a causa que els preus de l'electricitat pugen aquest mes més que a l'agost del 2021. Cal destacar, encara que en sentit contrari, la baixada dels combustibles líquids, més gran que la de l'any anterior.

Els aliments i begudes no alcohòliques situen la seva taxa al 13,8%, tres dècimes superior a la del mes passat, i la més alta des del començament de la sèrie, el gener del 1994. Destaquen en aquest comportament els increments dels preus de la llet, formatges i ous, més grans aquest mes que el 2021, la carn, davant l'estabilitat de l'any anterior, i el pa i els cereals, amb un augment superior al d'agost de l'any passat.

Per contra, el grup que destaca per la influència que té en el descens de la taxa anual és el transport, amb una taxa de l'11,5%, més de quatre punts i mig inferior a la del mes anterior, causada pel descens del preu els carburants i lubricants, davant de l'augment registrat l'agost del 2021.

Per CA, la taxa anual de l'IPC en disminueix a l'agost respecte al juliol en 13, n'augmenta en dos i se'n manté estable a les dues restants. Els descensos més importants es produeixen a Castella-La Manxa, amb un descens de 0,6 punts, i a Principat d'Astúries i Galícia, amb baixades de 0,5 punts en totes dues. Per la seva banda, els augments es produeixen a les Illes Balears i les Canàries, amb pujades de 0,4 i 0,1 punts, respectivament.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) a l'agost en situa la variació anual en el 10,5%, dues dècimes per sota de la registrada al mes anterior. La taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) se situa a l'11,2%, set dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. Mentrestant, l'IPCH a impostos constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual de l'11,2%, set dècimes més que la de l'IPCH.

Últimas noticias