La inflació de la zona euro baixa fins a l’1,9% el novembre

En taxa intermensual, l'IPC de l’Eurozona passa a negatiu en caure fins al -0,2%

Per

Bolsamania | 17 des, 2018

La zona euro es desaccelera més del previst. Segons l'Índex de Preus al Consum (IPC) publicat aquest dilluns per l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE) Eurostat, la inflació de l’Eurozona va caure l'1,9% el novembre, el mínim des de maig, des del 2,2% del mes anterior. En taxa intermensual, l'IPC baixa fins a situar-se al -0,2%.

Aquestes dades s'anuncien quatre dies després que el Banc Central Europeu (BCE) confirmés la seva decisió d'acabar amb les compres d'actius, tal com ja havia anunciat prèviament. El president, Mario Draghi, va presentar els pronòstics la setmana passada. L'organisme apunta que la taxa d'inflació es mantindrà a la baixa, però propera al 2% a mitjà termini.

El BCE va rebaixar una dècima la previsió de 2019, fins a l’1,6%. Així mateix, de cara a 2020, manté sense canvis la seva previsió d'una pujada anual dels preus de l’1,7%, mentre que per 2021 s'espera una taxa d'inflació de l'1,8%.

Les taxes anuals més baixes es van registrar a Dinamarca (0,7%), Irlanda (0,8%) i Portugal (0,9%). Les taxes anuals més altes es van registrar a Estònia, Hongria i Romania (3,2%). En comparació amb octubre de 2018, la inflació anual va caure en vint-i-cinc estats membres, es va mantenir estable en un i va augmentar en un.

El novembre de 2018, la major contribució a la taxa d'inflació anual de la zona de l'euro va provenir de l'energia (+0,88 punts percentuals), seguida pels serveis (+0,57), aliments, alcohol i tabac (+0,38) i els béns industrials no energètics (+0,11).

En concret, l'energia es va encarir el novembre un 9,1% interanual, enfront de la pujada del 10,7% del mes anterior, mentre que els aliments frescos van augmentar el seu preu un 1,8% interanual, tres dècimes menys que l'octubre . Per la seva banda, la taxa d'inflació interanual dels serveis es va situar el novembre a l’1,3% en lloc de l’1,5% del mes passat, mentre la pujada dels béns industrials no energètics es va mantenir al 0,4% .

En excloure l'efecte de l'energia en els preus, la taxa d'inflació es va moderar el novembre a l’1,2% des del 1,3% d'octubre, mentre que en deixar fora també l'evolució dels aliments frescos, la taxa d'inflació es va situar a l'1,1%, enfront de l’1,2% del mes anterior. Mentre que deixant fora del càlcul l'impacte dels preus de l'energia, així com el dels aliments frescos, a més de l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent de la zona euro es va moderar el novembre a l'1% interanual des de l'1,1% del mes anterior.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), la taxa d'inflació interanual es va situar el novembre al 2%, per sota del 2,2% registrat l'octubre.

Últimas noticias