La inflació al Regne Unit arriba a un nou màxim de 40 anys al maig, fins al 9,1%

Persisteix l'avenç dels preus de l'alimentació i l'energia

Per

Bolsamania | 22 jun, 2022

La inflació del Regne Unit ha assolit el 9,1% interanual al maig i ha marcat un nou màxim de 40 anys, ja que la pujada dels preus dels aliments i l'energia continua agreujant la crisi del cost de la vida al país. La pujada del 9,1% de l'índex de preus al consum és lleugerament superior a l'augment del 9% registrat a l'abril, taxa que suposa la pujada anual més gran des que es van iniciar els registres el 1989.

Els preus de consum han avançat un 0,7% intermensual al maig, lleugerament per sobre de les expectatives d'un augment del 0,6%, però molt per sota de l'increment mensual del 2,5% d'abril, cosa que indica que inflació s'està ralentint una mica.

En les comunicacions juntament amb les xifres de dimecres, l'Oficina d'Estadístiques Nacionals del Regne Unit ha declarat que les seves estimacions suggerien que la inflació "hauria estat més alta per última vegada al voltant de 1982, on les estimacions van des de gairebé l'11% al gener fins aproximadament al 6,5% el ​​desembre”.

Les contribucions més grans a l'alça de la taxa d'inflació van procedir de l'habitatge i els serveis domèstics, principalment l'electricitat, el gas i altres combustibles, juntament amb el transport (sobretot el combustible per a motors i els cotxes de segona mà).

L'índex de preus al consum, que inclou els costos de l'habitatge dels propietaris (IPCH), es va situar al 7,9% els 12 mesos anteriors a maig, enfront del 7,8% d'abril.

"L'augment dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, en comparació amb les caigudes de fa un any, va donar lloc a la contribució més gran a l'alça de la variació de les taxes d'inflació a 12 mesos tant de l'IPCH com de l'IPC entre abril i maig del 2022 (0,17 punts percentuals per a l'IPCH)”, ha dit l'ONS al seu informe.

"Si la dada de l'IPC d'avui ens diu una cosa, és que les perspectives econòmiques del Regne Unit semblen molt ombrívoles. Amb les previsions que suggereixen que el PIB es dirigirà a territori negatiu per al 2023, el Banc d'Anglaterra té una tasca impossible a les seves mans", comenta Giles Coghlan, analista en cap d'HYCM, En última instància, "els responsables polítics no tenen cap altra opció que pujar els tipus d'interès per reduir la inflació. Sense un enduriment quantitatiu adequat, el Comitè de Política Monetària corre el risc que la inflació es descontroli i provoqui una espiral de preus i salaris, cosa que seria desastrosa per a l'economia", afegeix.

Amb tot, les dades d'inflació se situen lleugerament per sota de les expectatives màximes del mercat, del 9,3% interanual, i per això "els operadors i inversors haurien d'estar atents a una actuació encara més agressiva del Comitè de Política Monetària a l'agost", prossegueix l´expert. Les previsions apunten que la inflació podria superar l'11% aquest any, cosa que, unida a la pujada del límit d'Ofgem prevista per a l'octubre, "significa que el risc de recessió sembla cada vegada més probable", avisa Coghlan.

Abans de la publicació de les dades sobre la inflació, els mercats de tipus d'interès a curt termini (STIR) preveien un 86% de probabilitats d'una pujada de tipus de 50 punts bàsics a la reunió del banc central del 4 d'agost. per la qual cosa els inversors esperaran sens dubte una resposta agressiva per part del Banc d'Anglaterra.

Últimas noticias