La AIReF empitjora les seves previsions: el PIB d'Espanya pot caure fins a un 12,2% al 2020

Estima a més que el dèficit de la Seguretat Social s'incrementarà fins entre el 3,9% i el 5,1%

Per

Bolsamania | 13 jul, 2020

Actualitzat : 17:01

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha empitjorat les seves estimacions sobre la contracció econòmica que sofrirà Espanya enguany, que fins ara situava entre el 8,9% i el 11,7%. A les previsions que presentarà aquest dijous, eleva fins a mig punt percentual la caiguda de Producte Interior Brut (PIB) prevista per a 2020.

Així ho ha avançat aquest dilluns la presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero, durant una trobada organitzada pel Consell General d'Economistes. Ha explicat que aquest empitjorament no es deu al fet que la recuperació hagi de ser més lenta, sinó al pitjor comportament que ha tingut l'economia durant el segon trimestre.

A més, ha destacat que aquestes previsions poden variar en funció de com vagi evolucionant la pandèmia i de l'efecte que tinguin les mesures implementades.

Ja de cara a 2021, Herreno ha assenyalat que l'economia espanyola experimentarà una recuperació incompleta i gradual. Aquí, les seves previsions són més favorables que les emeses fins ara, que estimaven un repunt del PIB d'entre el 4,6% i el 5,8%. No obstant això, no ha volgut avançar les xifres.

D'altra banda, quant al dèficit, l'AIReF preveu una deterioració d'entre sis dècimes i un punt de PIB més per les noves mesures adoptades. Fins ara, els seus càlculs el situaven entre el 11,9% i el 13,9%. En aquest sentit, Herrero ha demanat que la senda de reducció del dèficit sigui realista i sostenible sense que perjudiqui la recuperació.

Per a la Seguretat Social, estima un increment del dèficit aquest 2020 que arribaria fins a situar-se entre el 3,9% i el 5,1% del PIB, incloent-hi en aquests comptes també el SEPE i Fogasa. Quant a la despesa en pensions, ha xifrat l'augment enguany en un 3,5%.

Últimas noticias