Inversis considera que les fusions a la banca són un "camí inevitable"

Ignacio Muñoz diu que el plantejament del BCE té "una lògica sòlida"

Per

Bolsamania | 28 set, 2017

Actualitzat : 14:24

Ignacio Muñoz, estrateg macroeconòmic d'Inversis, considera que el plantejament del Banc Central Europeu sobre la concentració bancària té una "lògica sòlida". De fet, apunta que les fusions al sector és "un camí inevitable". Així, assenyala que això és part de la política anomenada macroprudencial que "s'ha posat tan de moda des de la crisi i té sentit".

Segons ha explicat l’estrateg, la intenció del regulador és tenir un sistema amb menys agents i operadors, però més grans "perquè s'ha adonat que és la solució per reduir el risc sistèmic". No obstant això, Muñoz apunta que aquesta política macroprudencial "té truc".

Ignacio Muñoz ha explicat que aquesta concentració "té sentit" si la mitjana de capital que s'obté és superior al de les entitats per separat. "No té sentit ajuntar una cosa dolenta amb una regular perquè probablement no millora molt la cosa", ha assegurat l'estrateg. Així, ha comentat que cal integrar "coses bones, molt bones amb una altra una mica malalta perquè al final la mitjana sigui bona".

Aquest dimecres, la presidenta del Consell de Supervisió del BCE, Daniele Nouy, ​​va assenyalar a Espanya que el sector bancari europeu està "sobredimensionat i s’haurà de contreure". A més, ha afegit que hi ha "massa" bancs competint pels clients. Una cosa amb què va coincidir el sotsgovernador del Banc d'Espanya, Javier Alonso, que aposta per les fusions transfrontereres per millorar l'eficiència del sector bancari.

D'altra banda, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha assegurat, durant el mateix acte, que la consolidació bancària ja està acabada i ha afegit que qualsevol adquisició futura serà per escala i grandària.

ACTIUS DANYATS, RISC PER A L'ECONOMIA

En un altre ordre de coses, l'estrateg ha alertat que l'alt volum de mora a la banca internacional és un problema que "preocupa molt i més a Europa". Així, ha explicat que és un cercle viciós perquè "com més mora hi ha als bancs, menys presten, com menys presten menys inverteixen, menys ocupació es genera, més atur, més mora es produeix".

El problema és a Europa, on hi ha aproximadament un 5,1% del total dels actius que són danyats, de mora, dada que representa 1.000 milions d'euros, és gairebé un 9% del PIB de l'Eurozona, "que són moltíssim diners". A Espanya, la taxa d'actius danyats sobre el total d'actius també està al 5,1%, però cal tenir en compte, tal com recorda Muñoz, que el 2014 estava al 17%. "S'ha fet un esforç important, tot i que encara estem al 5%", ha puntualitzat.

Últimas noticias