ERC confirma el seu sí als PGE, que preveuen una inversió a Catalunya de 2.300 milions

Aragonès anuncia que el pacte dels PGE també inclou que la Generalitat gestioni l'IMV

Per

Europa Press | 26 nov, 2020

Aquest dimecres el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha anunciat l'acord entre els republicans i el Govern sobre els pressupostos generals de l'Estat (PGE), que preveuen un increment de la inversió de l'Estat a Catalunya superior als 2.300 milions d'euros.

L'Executiva d'ERC ha ratificat aquest acord, després d'una roda de premsa telemàtica amb el portaveu de la formació al Congrés, Gabriel Rufián. Aragonès ha destacat que les inversions i transferències de capital de l'Estat cap a la Generalitat arribaran al 19,13% del total, de manera que superarà "lleugerament" el pes del PIB català a Espanya. També ha subratllat que és la primera vegada que això passa: "És un dels criteris que hem estat batallant sempre i que mai s'havia complert".

Ha defensat que aquesta inversió és "una xifra totalment excepcional", incrementant els PGE vigents en comparació amb els últims anys, i ha reivindicat que és la transferència més alta d'aquest segle.

INGRÉS MÍNIM VITAL

Aragonès ha explicat que el pacte preveu que la Generalitat gestioni directament l'Ingrés Mínim Vital (IMV), titllant-lo de "fita important". Recalca que servirà per coordinar-lo amb altres prestacions com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Ha incidit que en la llei de l'IMV ja es contemplava la possibilitat que la Generalitat gestionés aquest subsidi i amb l'acord dels PGE s'ha pactat que es dugui a terme aquesta gestió directa des de Catalunya.

A més de comptar amb una transferència de recursos per cobrir els costos d'aquesta prestació i per incorporar personal nou per fer-ho, aclaria que els criteris sobre com es reparteix l'IMV i quines persones podran accedir-hi, no seran modificats. El dirigent republicà parla que el pacte amb la Moncloa incorpora un increment en el finançament de polítiques de dependència i de beques educatives, una moratòria de la cotització dels autònoms per desembre, gener i febrer, i la creació d'un corredor humanitari per a projectes d'ajuda humanitària, de refugiats i sol·licitants d'asil.

FONS EUROPEUS

El vicepresident de la Generalitat ha explicat que el pacte garanteix que la Generalitat participi directament en el repartiment dels fons europeus de recuperació per la pandèmia, tant per identificar els projectes que s'han d'executar com la pròpia gestió dels recursos. El Govern gestionarà el 50% d'aquests fons, i ha detallat que seran 596 milions d'euros directes, 371 milions dels quals aniran a polítiques ambientals i 225 a habitatge, tot i que ha apuntat que aquestes xifres poden augmentar durant l'any "a mesura que els fons que no estan distribuïts es vagin redistribuint". "La Generalitat marcarà les seves prioritats i es traslladaran a la Moncloa perquè s'integrin dins el pla estatal. Ens assegurem una posició prèvia", recalcava.

CONTROL FINANCER I "DÚMPING FISCAL"

Com va informar ERC, el pacte per avalar els PGE incorpora l'aixecament del control financer sobre la Generalitat, que Aragonès ha celebrat: "S'acaba la fiscalització permanent de les finances de la Generalitat i l'amenaça constant d'intervenció de l'Estat. Posem fi a cinc anys de 155 econòmic. Vam guanyar llibertat i marge de maniobra per donar més servei a la ciutadania". L'acord per eliminar els avantatges fiscals a la Comunitat de Madrid i avançar en l'harmonització fiscal, es crearà un grup de treball per tractar aquest assumpte i que servirà per acabar amb el "dúmping fiscal", ja que considera que hi ha territoris que fan competència deslleial en qüestions fiscals aprofitant-se de la seva situació, com en el cas de Madrid per ser la capital de l'Estat. "S'han acabat els privilegis" deia, a més de replicar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, titllant de neoliberal i centralista el seu model, situant-lo en les antípodes del d'ERC.

"GARANTIA DE COMPLIMENT"

Aragonès ha emfatitzat que el pacte amb el Govern, "busca evitar el que s'ha produït en altres ocasions, que les inversions pressupostades no s'executen o s'executen per sota de la mitjana estatal", i ha explicat que es farà a través de la Comissió mixta d'infraestructures entre Generalitat i Govern. Aquesta comissió era un instrument que no s'havia utilitzat fins al moment perquè el Govern no la volia convocar, i que l'acord estableix que es reuneixi cada quatre mesos per avaluar l'execució de les inversions a Catalunya, en lloc de fer aquesta valoració "a any vençut", expressava. "La millor clàusula de compliment de l'acord és que l'independentisme sigui cada vegada més fort", ja que considera que quan és més fort és més influent, i ha advertit que estaran atents al fet que es compleixi el pacte dels PGE íntegrament.

Últimas noticias