Els experts, després del tancament del Nord Stream 1: "Continuem esperant que Europa superi l'estació freda"

Gazprom va anunciar l'aturada indefinida del gasoducte divendres passat

Per

Bolsamania | 05 set, 2022

Actualitzat : 12:11

Després del tancament indefinit del gasoducte Nord Stream 1 per part de Rússia, anunciat divendres passat, la preocupació escala encara més, si és possible, aquest dilluns als mercats. Els experts fan les valoracions sobre l'impacte de la situació, i els de Berenberg mantenen el to positiu dins de la gravetat, encara que amb matisos, això sí.

En primer lloc, esperen que "malgrat el greu risc d'escassetat d'energia, la major part d'Europa superi l'estació freda, mitjançant un racionament a gran escala del subministrament de gas, sense haver de tancar parts importants de la indústria". En segon lloc, preveuen que els governs protegeixin les llars i les empreses, de manera que "una part important de la crisi dels preus de l'energia es reflectirà en els dèficits fiscals".

En aquest sentit, destaca el que ha dit aquest dilluns el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha demanat a la UE una reforma fiscal per evitar més augments de deute. "Les regles existents han tingut cert èxit, especialment en augmentar la consciència pública que els dèficits fiscals han d'estar per sota del 3% del PIB, però no han impedit una acumulació indesitjable de deute públic i riscos de sostenibilitat fiscal en alguns membres", ha afirmat lorganisme.

Berenberg insisteix que el suport dels governs "limitarà l'augment d'insolvències i la caiguda del nivell de vida", alhora que "mitigaria el risc d'un greu descontentament popular".

MANTENEN LES SEVES NEGATIVES PREVISIONS MACRO

Berenberg precisa que aquestes notícies noves sobre el Nord Stream 1 no canvien les seves previsions que la zona de l'euro, i Alemanya en particular, es dirigeixen cap a un pic d'inflació aquest hivern que serà més alt de l'esperat pel consens i pel mateix Banc Central Europeu (BCE), alhora que caminen cap a una recessió que també serà més profunda del previst. "La decisió sobre el Nord Stream 1 pot portar altres experts a acostar les seves previsions a les nostres", adverteix.

El gegant rus Gazprom va comunicar divendres passat a la nit la seva decisió de tallar indefinidament el subministrament de gas a Europa a través del seu gasoducte Nord Stream 1 al·ludint a problemes tècnics en les feines de manteniment. El tancament indefinit del Nord Stream 1 es produeix després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, hagi demanat imposar un límit al preu del gas rus que importa a la Unió Europea com a mesura d'intervenció urgent del mercat elèctric per contenir la factura de la llum. Així mateix, ha proposat abordar una reforma a mitjà termini per desacoblar el preu del gas de l'electricitat.

Des de Brussel·les han afirmat que el tancament del gasoducte posa de manifest la "poca fiabilitat" de Rússia com a proveïdor de combustibles fòssils a Europa, així com el seu "cinisme". Així mateix, l'acusa d'usar "pretextos falsos" per justificar la suspensió completa del flux de gas per una suposada fuita d'oli detectada durant el manteniment de l'única estació compressora encara en funcionament.

RITME SATISFACTORI

Berenberg subratlla que, encara que Rússia va tancar el Nord Stream 1 el 31 d'agost passat (en principi l'aturada seria per només tres dia), la Unió Europea segueix omplint les instal·lacions d'emmagatzematge de gas a un ritme "encara satisfactori".

Durant els quatre primers dies del tancament, els nivells d'emmagatzematge van augmentar en 1,24 punts, passant del 80,3% al 81,6% de la capacitat a la UE el 3 de setembre (i en 1,5 punts, fins al 85,6%, en el cas d'Alemanya), una mica per sota de l'augment d'1,3 ppt a la UE (1,6 ppt a Alemanya) registrat durant el mateix període de quatre dies de la setmana anterior, quan Rússia seguia enviant gas a través del Nord Stream 1 al 20% de la capacitat.

"Si Rússia no reobre el Nord Stream 1 però manté oberts els seus altres gasoductes durant el setembre, els nivells d'emmagatzematge podrien assolir un màxim estacional del 87% a la UE i el 92% a Alemanya a principis d'octubre, fins i tot amb un lleuger augment estacional del consum a mesura que el clima es torna menys càlid, si fos així, se superaria àmpliament l'objectiu del 80% de la UE i gairebé s'assoliria l'ambiciós objectiu del 95% d'Alemanya. Naturalment, si Rússia tanqués els seus altres gasoductes a Europa, els riscos augmentarien considerablement”, conclouen aquests experts.

Últimas noticias