Els bancs pagaran per llei totes les despeses hipotecaris excepte la de taxació

La Comissió d'Economia del Congrés aprova incloure aquest repartiment a la llei hipotecària

Per

Europa Press | 13 nov, 2018

Acord al Congrés per repartir per llei les despeses hipotecaris. Els grups parlamentaris han acordat que els bancs assumeixin totes les despeses hipotecaris excepte la de taxació, és a dir, els de la notaria, la gestoria, l'impost i el registre, segons informa Europa Press citant fonts de la ponència que discuteix la llei hipotecària.

A més, serà el banc el que hagi de pagar els costos de la primera còpia del contracte. Això no obstant, si el client en sol·licita una còpia, s'haurà de fer càrrec ell mateix del cost. En aquest repartiment acordat pels grups també s'ha decidit que el banc ha d'assumir l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, en línia amb el decret llei aprovat pel Govern durant el passat Consell de Ministres.

Els grups parlamentaris han decidit així posar fi a la inseguretat jurídica existent al voltant del repartiment de les despeses hipotecaris després que el Tribunal Suprem, després d'un polèmic ple de més de quinze hores, decidís definitivament que el pagament de l'impost en la constitució d'un d'aquests préstecs correspon al client i el Govern esmenés aquesta decisió a través de la modificació de dues lleis (la de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats i la de l'Impost de Societats). L'Executiu va decidir, a més, impedir a les entitats deduir l'abonament de l'impost.

De moment, no existeix per llei cap repartiment de les despeses hipotecaris i l'única jurisprudència del Tribunal Suprem en aquesta matèria és la referida a la nul·litat de les clàusules que assignen al client tots els costos de constitució de la hipoteca per defecte. L'únic repartiment establert per l'alt tribunal és el relatiu a l'impost, que el Govern ha corregit ja.

Alguns bancs, com CaixaBank, PIbank i My Investor, ja s'havien avançat aquests dies al repartiment que els grups polítics havien anunciat que anaven a incloure a la llei hipotecària assumint directament totes les despeses de la hipoteca, incloent-hi el de la taxació, que es efectua abans de l'escriptura.

Últimas noticias