El Tresor ofereix tipus mínims històrics en lletres aliè a la situació a Itàlia

No convoca l'emissió d'aquest dimecres per falta d'inversors a l'estiu

Per

Europa Press | 13 ago, 2019

El Tresor Públic ha captat aquest dimarts 4.521.000 d'euros en lletres a 6 i 12 mesos, i ho ha fet aprofundint en els tipus negatius en les dues referències, situant-se en mínims històrics. A més, l'organisme no ha convocat l'emissió prevista per a aquest dimecres de deute a llarg termini davant la falta d'inversors que provoca el període estival, segons han confirmat fonts del Ministeri d'Economia i Empresa.

Aquesta ha estat la primera subhasta després de la crisi de la coalició del govern italià del Moviment 5 Estrelles i La Lliga, que divendres passat va disparar la prima de risc del país transalpí i va contagiar al deute espanyol, cosa que va motivar que la prima espanyola se situés per sobre dels 85 punts bàsics al tancament de divendres passat.

En concret, ha col·locat 795 milions d'euros en lletres a sis mesos, enfront d'una demanda de 2.695 milions d'euros, amb un tipus d'interès marginal del -0,529%, inferior al -0,492% de referència de l'emissió del passat 9 de juliol.

De la mateixa manera, ha rebaixat la rendibilitat en les lletres a 12 mesos, amb les quals ha captat 3.726. miliosn d'euros, enfront d'una demanda de 7.096,9 milions d'euros, ja que ha rebaixat encara més l'interès, en passar del - 0,463% registrat el 9 de juliol al -0,502%.

D'aquesta manera, l'interès de tots dos papers s'ha situat en mínims històrics, continuant la tendència dels últims mesos durant els quals els inversors han seguit mostrant el seu interès pel deute espanyol.

NO CONVOCA LA SUBHASTA DEL DIMECRES

Respecte a la subhasta de bons i obligacions prevista inicialment per a aquest dimecres, ja que dijous és festiu (Dia de l'Assumpció), el Ministeri d'Economia ha decidit no convocar l'emissió per falta d'inversors a l'estiu, segons van confirmar fonts del Ministeri de Economia.

Aquesta pràctica és habitual en el Tresor, que aquests últims anys ha optat per celebrar només una emissió de bons al mes d'agost, atès que no és un bon mes per captar deute al mercat davant l'insuficient nombre d'inversors que provoca el període estival.

D'aquesta manera, després de l'emissió de dimarts, el Tresor només celebrarà una emissió més aquest mes d'agost, programada per al dimarts, dia 20, quan oferirà lletres a 3 i 9 mesos als inversors.

"Lluny de fer fora els inversors per les crisis polítiques a Itàlia, la Xina i l'Argentina, el deute públic ha vist incrementada la seva demanda durant les últimes setmanes. Els alts nivells d'incertesa han motivat el traspàs de capitals d'actius de risc cap a renda fixa. Tot i que l'interès que ofereix el deute sobirà és molt baix, els inversors prevalen en aquests moments la seguretat sobre la rendibilitat", ha assenyalat Joaquín Robles, analista d'XTB.

El Govern ha reduït l'emissió neta de deute públic prevista per a 2019 a 30.000 milions d'euros, enfront dels 35.000 milions inicialment estimats, gràcies a la bona evolució dels ingressos fiscals, l'execució pressupostària i l'estalvi obtingut en la gestió del Tresor. Disminueix també en la mateixa quantitat l'emissió bruta prevista per a aquest any, situant-se als 204.526 milions d'euros, un 4% inferior a la del passat exercici.

"El BCE ha afirmat durant la seva última reunió del mes de juliol, que, si l'economia europea continuava desaccelerant-se, aplicaria noves mesures d'estímul per intentar restablir el creixement. Durant aquest mes d'agost, les creixents tensions comercials, i les diferents crisis polítiques podrien danyar les perspectives econòmiques, pressionant l'organisme europeu a flexibilitzar la seva política monetària durant el mes de setembre. Les noves mesures podrien seguir pressionant els interessos de deute cap a nivells encara més baixos" també ha destacat l'analista.

A més, l'Executiu decidirà a la tardor si té "marge" per tornar a reduir addicionalment l'emissió neta de deute previst, segons ha indicat la ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño.

Últimas noticias