El Govern posarà fi a les 'golden visa' per "acabar amb l'especulació d'habitatges"

Amb l'objectiu de donar oportunitats als que avui tenen problemes per accedir a un habitatge

Per

Bolsamania | 09 abr, 2024

El Govern posarà fi a les anomenades 'golden visa' per inversió immobiliària al nostre país per "acabar amb l'especulació d'habitatges", segons ha assegurat al Consell de Ministres la titular d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. El president del Govern, Pedro Sánchez, ja havia anunciat la intenció de derogar aquest mecanisme.

Des de l'Executiu consideren necessari modificar la Llei, aprovada el 2013 pel PP, que permet obtenir el visat de residència si s'inverteix al nostre país comprant habitatge per sobre de 500.000 euros. La vigència de les autoritzacions concedides son de cinc anys i es poden renovar de cinc en cinc anys sempre que es compleixin les condicions que van generar el dret, encara que no s'exigeix cap mena de permanència al país per renovar aquests permisos.

"Fem el primer pas per oferir una resposta excepcional, en llocs concrets, a un problema excepcional. L'eliminació de les 'golden visa immobiliàries' serveix per donar oportunitats als que avui tenen problemes per accedir a un habitatge en llocs concrets i amb tensió de preus i manca d'oferta residencial", ha assenyalat Rodríguez.

A més, ha recordat que això no és només iniciativa del govern d'Espanya: "La Comissió Europea va instar el 2022 els Estats membres a derogar immediatament qualsevol sistema de ciutadania per a inversors existent i a garantir que s'estableixin controls estrictes per abordar els riscos que plantegen els sistemes de residències per a inversors. Països com Irlanda o Portugal ja han eliminat aquests visats i altres estan endurint els requisits per obtenir-los".

La ministra d'Habitatge ha explicat que, als últims mesos, el Ministeri ha estat treballant juntament amb el d'Economia i el d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions "amb dades que ens avalen per prendre en consideració aquesta mesura". Entre ells, Rodríguez ha exposat que el 94% dels visats d'aquest tipus estan vinculats a la inversió immobiliària i, justament, es produeix a ciutats on el mercat de l'habitatge està altament tensionat.

"Una especulació que, segons hem vist, ha incrementat de manera exponencial aquests visats des de fa un parell d'anys: 2.017 visats el 2022, 3.273 el 2023 i 424 el febrer d'aquest 2024. És a dir, ja se'ns va encendre la llum d'alarma que durant els darrers dos anys s'han duplicat les concessions de golden visa i la inversió estrangera”, ha detallat.

LA CONSTRUCCIÓ D'HABITATGE A LLOGUER SOCIAL S'ELEVA A 24.964

D'altra banda, la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana ha anunciat al Consell de Ministres que s'han assolit els 24.964 habitatges finançats amb ajuts acordats per un import de prop de 1.000 milions d'euros.

Cosa que "ens situa en un 25% per sobre de l'objectiu previst inicialment, que eren 20.000 habitatge, gràcies als 211 acords signats amb les CA i les entitats locals", ha afirmat.

AVALS PER A HIPOTEQUES

A més, el Consell de Ministres ha aprovat el conveni que activa el desplegament de la línia d'avals dotada de 2.500 milions d'euros per facilitar l'adquisició de primer habitatge per part de joves menors de 35 anys i famílies amb menors a càrrec.

Un cop formalitzat aquest conveni, l'ICO signarà durant el maig els contractes amb les entitats financeres que sol·licitin operar en aquesta línia. L'objectiu d'aquesta mesura és que persones que tenen solvència financer,a però que no han generat prou capacitat d'estalvi per accedir a un préstec hipotecari puguin adquirir el seu primer habitatge. S'estima que la línia promogui l'adquisició de fins a 50.000 immobles.

Cal recordar que l'aval podrà cobrir fins al 20% de l'import del préstec, arribant fins al 25% en aquells casos en què l'habitatge adquirit disposi d'una qualificació energètica D o superior, i en aquest cas es podrà avalar fins al 25% aquest import.

La mesura està dirigida a persones els ingressos de les quals no superin els 37.800 euros bruts a l'any (4,5 vegades l'IPREM). Si l'habitatge és adquirit per dues persones, els ingressos dels dos adquirients no podran superar en conjunt, la suma del límit establert per a cadascun. A més, la mesura inclou alguns factors de millora. Així, el límit establert en funció de l'IPREM s'incrementarà en 0,3 vegades (2.520 euros bruts anuals) per cada menor a càrrec i, a més, en el cas de família monoparental, el límit es podrà incrementar en un 70% addicional.

L'aval tindrà una vigència de deu anys des que es formalitzi l'operació, amb independència dels terminis de carència que hagin pogut acordar l'entitat i el client, o si el termini de venciment del préstec subscrit entre el client i l'entitat fos superior a deu anys.

L'operació de préstec avalada amb aquesta línia es formalitzarà entre el client i la seva entitat financera. L'aval del Ministeri serà gratuït tant per als adquirients de l'habitatge com per a l'entitat financera. El termini per formalitzar els préstecs que s'acullin a aquesta línia d'avals finalitzarà el 31 de desembre del 2025, establint-se la possibilitat al conveni de poder ampliar el termini fins al 2027.

Últimas noticias