El Govern protegeix les constructores, però només en les concessions d'obra pública

Les constructores demanen que l'Executiu paralitzi totes les obres

Per

Bolsamania | 19 mar, 2020

Els obrers han de continuar anant a treballar. El període de confinament decretat per la crisi del coronavirus no afecta al sector de la construcció. Així i tot, el Govern ha decidit salvaguardar les concessions d'obres públiques per si arriben a paralitzar-se i es retarda la seva execució, deixant sense protecció els projectes que s'estan realitzant a l'àmbit privat.

L'Executiu de Pedro Sánchez permet sol·licitar la suspensió d'un contracte d'obra pública quan l'actual estat d'alarma impedeixi la seva execució en els terminis establerts. Aquesta mesura només afecta les obres que s'havien de lliurar durant el període que durin les mesures excepcionals, segons estableix el Reial decret llei 8/2020 aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres per intentar pal·liar els efectes econòmics del coronavirus.

Per fer la solicitur existeix un període de cinc dies naturals que comencen a comptar des que ja sigui impossible continuar les obres. Caldrà referir-se a l'Administració pública contractant i detallar les raons per les quals l'execució del contracte és impossible. El contractista pot acollir-se a aquesta mesura fins que li sigui factible reprendre l'activitat, sol·licitant una pròrroga del termini de lliurament.

Una vegada que s'acordi la suspensió o ampliació de l'execució de les obres, l'Estat indemnitzarà per les despeses salarials, el manteniment, els lloguers i les pòlisses d'assegurança. Això sí, les constructores només cobraran si estan al dia de pagament amb els seus treballadors i proveïdors.

Banc Sabadell considera "positiva" aquesta mesura i entén que "té sentit" perquè el sector desenvoluparà la seva activitat en condicions ínfimes, amb menys mà d'obra i interrupció en el subministrament de materials. No obstant això, considera que hauria de fer-se extensible als contractes d'obres privades, ja que l'impacte econòmic derivat dels retards o incompliments en aquests projectes serà "molt rellevant".

LES CONSTRUCTORES DEMANEN LA PARALITZACIÓ DEL SECTOR

Per a les constructores les mesures anunciades fins ara no són suficients, i demanen al Govern que paralitzi directament totes les obres, davant el temor de contagi pel coronavirus. La Confederació Nacional de la Construcció (CNC) ja ha sol·licitat al Ministeri de l'Interior que concreti les instruccions per a aquesta activitat.

Una de les primeres veus a pronunciar-se ha estat el president de l'Associació d'Empresaris de la Construcció de Huelva (AECO), Javier Mateo Vico. En declaracions a Europa Press, ha assenyalat que les obres no compten amb les mesures de seguretat corresponents, ja que no disposen de màscares i altres mitjans de protecció individual.

Mateo Vico ha destacat que la Policia visita les obres i algunes són paralitzades perquè no compten amb aquest material. Per això, ha incidit en la importància que es determini i concreti quines instruccions han de seguir.

Últimas noticias