El Brent es consolida en els 52 dòlars amb totes les esperances posades en l'OPEP

La reunió del càrtel se celebrarà a finals de la setmana que ve i, previsiblement, ha de decidir una extensió de la retallada de la producció

Per

Bolsamania | 16 mai, 2017

El barril Brent es consolida en els 52 dòlars (+ 0,48%) mentre que el West Texas cotitza als 49,09 dòlars (+ 0,49%), amb els inversors esperançats que finalment l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) decidirà la setmana que ve estendre el seu acord de retallada de la producció durant la segona part de l'any. Aquestes esperances han augmentat després que l'Aràbia Saudita i Rússia emetessin aquest dilluns un comunicat en què es manifesten la seva intenció de persistir en les retallades.

JP Morgan considera més convenient que l'OPEP aprofundeixi en les retallades en lloc d'estendre'ls en el temps, perquè aquesta estratègia donaria suport el preu, però reduiria la prolongació de la tibantor

"Una ampliació (de les retallades) per part de l'OPEP i de Rússia durant nou mesos més hauria de posar un fre a la part baixa pel cru en l'entorn dels 40 dòlars a mesura que s'avança gradualment cap a l'equilibri", apunta Ric Spooner, analista de CMC Markets, segons recull MarketWatch.

L'opinió del consens és que l'OPEP no té més remei que mantenir la retallada de la producció per reduir els inventaris mundials i elevar els preus. El 2016, quan els preus del petroli West Texas es trobaven al voltant dels 45 dòlars el barril, els ingressos del càrtel van caure un 15%, fins a 433.000 milions de dòlars, el seu nivell més baix des de 2004. Gairebé cinc mesos després de les retallades, les dades de l'OPEP mostren que la producció recent del càrtel ha caigut, però els arsenals de cru a la majoria de nacions industrialitzades es troben gairebé 300 milions de barrils per sobre de la mitjana de cinc anys.

Estendre el període de retallades també comporta diversos riscos. Per exemple, l'eliminació de la incertesa dels preus podria impulsar els productors de baix cost (els frackers americans) a augmentar les inversions, va dir JP Morgan. Aquests analistes consideren més convenient que l'OPEP aprofundeixi en les retallades en lloc d'estendre'ls en el temps, perquè aquesta estratègia donaria suport el preu, però reduiria la prolongació de la tibantor.

Mentrestant, i encara que segueixen preocupant, sembla que els inventaris de cru nord-americans s'estan desaccelerant. Una enquesta realitzada per S&P Global Platts va mostrar que les existències de cru nord-americans van caure en 2,2 milions al dia la setmana passada. Els inventaris de gasolina i destil·lats també van caure. Aquest dimecres es coneixeran les dades setmanals d'inventaris als Estats Units.

Últimas noticias