El BdE creu que els ERTO són eficaços sempre que no s'allarguin en el temps

"La prolongació en el temps de la permanència en aquesta situació tendeix a reduir-ne l'efectivitat"

Per

Bolsamania | 24 nov, 2022

El Banc d´Espanya creu que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) han estat eficaços a l'hora de facilitar la reincorporació laboral dels treballadors afectats. Tot i això, "la prolongació en el temps de la permanència en la situació d'ERTO tendeix a reduir la seva efectivitat".

Els resultats assenyalen "una elevada efectivitat" i tendeixen a corroborar que els ERTO han estat "un mecanisme apropiat per protegir el valor de les relacions laborals". No obstant això, també reflecteixen que la seva efectivitat, en termes tant absoluts com relatius, és més gran per a períodes curts.

Segons s'explica a l'últim Butlletí Econòmic de l'organisme, titulat Una anàlisi de l'efectivitat sobre els ERTO segons la seva durada, de mitjana, entre el 2020 i el 2021, la probabilitat absoluta d'aquesta reincorporació ha estat elevada, tot i que mostra un perfil decreixent segons la durada de l'ERTO.

En concret, l'eficàcia absoluta dels ERTO, mesurada com la proporció d'afectats que tornen a la feina activa al trimestre següent, baixa al 64,5% per als que están un trimestre a l'ERTO, i al 41,1% i al 26, 2% per als que están dos i tres trimestres consecutius en situació d'ERTO, respectivament.

El Banc d'Espanya recorda que, en el cas espanyol, els ERTO també van ser utilitzats amb profusió durant el període immediatament posterior a l'arribada de la pandèmia, amb més de 3,5 milions de treballadors coberts per aquests esquemes. En termes agregats, gairebé el 20% dels ocupats es van trobar afectats per un ERTO de suspensió de l'ocupació durant el segon trimestre del 2020.

Posteriorment, l'ús d'aquest tipus de programes ha anat baixant fins a situar-se actualment a nivells molt reduïts.

Últimas noticias