El Banc Central de Turquia desafia Erdogan i puja tipus fins al 24%

El president turc ha instant al banc central a rebaixar els tipus a escasses hores de la reunió de política monetària

Per

Bolsamania | 13 set, 2018

Actualitzat : 15:22

El Banc Central de Turquia ha anunciat una pujada dels tipus d'interès de 625 punts bàsics, fins al 24%, gairebé el doble del que esperava el consens de mercat, que havia previst un increment de les taxes de 325 punts bàsics. Segons el comunicat emès aquest dijous, la decisió s'ha adoptat per intentar posar remei a la crisi de divises i inflacionista.

El banc central ha elevat els tipus per sobre del que s'esperava tot i que el president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha instat a l'autoritat monetària turca a rebaixar el preu a què es presta la lira turca, en un intent de pressionar l’organisme que ha incrementat els interessos en més d'un 10% des del maig.

Al mercat de les divises la reacció ha estat immediata, ja que la lira ha rebotat més d'un 5% enfront del dòlar en un espectacular moviment d'anada i tornada, des del 2,5% que cedia poc abans, pressionada per les paraules d'Erdogan. A la borsa espanyola, BBVA, el valor més castigat per la crisi turca, per la seva elevada exposició al país otomà, ha arribat a apreciar-se un 3%.

La independència de l'entitat dirigida per Murat Çetinkaya ha estat fortament qüestionada sota el mandat d'Erdogan que ha carregat durament contra els tipus d'interès alts. Però ha superat la seva enèsima prova de foc davant les pressions presidencials amb nota. El juny, el CBRT ja va augmentar els interessos un 1,25%, fins al 17,75%, per frenar la caiguda de la lira. Un moviment que es va produir després d'haver elevat els tipus en un 3% el mes de maig durant una reunió d'urgència, fins al 16,5% des del 13,5% anterior.

En un estrany i breu comunicat publicat el passat 3 de setembre per calmar els mercats, el banc central ja va anticipar una pujada dels interessos per "recolzar l'estabilitat dels preus" a causa que "els esdeveniments recents sobre la previsió d'inflació indiquen riscos significatius per a l'estabilitat de preus".

La moneda turca va tocar el mínim històric de 7,24 unitats per dòlar el 13 d'agost i encara que hagi retallat la seva aguda depreciació d'aquest any des de llavors, la volatilitat s'ha servit en porcions XXL en la divisa del país otomà i la jornada d'avui no n’ha estat una excepció, Després de l'anunci s'ha apreciat fins al canvi de 6,00 lires per dòlar, la seva millor cotització des del 27 d'agost i ha avançat contra el dòlar més d'un 5% i ha revertit completament la caiguda d'un 2,5% que havia acumulat després de les declaracions d'Erdogan.

Després d'arribar al seu millor canvi en dues setmanes i mitja, la lira ha retrocedit marginalment, tot i que encara avança més d'un 3% a la jornada.

OPERACIONS NOMÉS AMB LA LIRA

Aquest dijous, a més, Erdogan ha ordenat, mitjançant un decret llei, que totes les operacions entre dues parts al país s'efectuïn en moneda local. Aquesta mesura afecta especialment els contractes immobiliaris, tant de compra-venda com de lloguers, que es facin a partir d'ara únicament en lires. El ministeri de Finances convertirà els contractes ja realitzats en moneda estrangera en lires turques en un termini de 30 dies, publica avui el Butlletí Oficial de l'Estat i recull 'Efe'.

El ministre de Finances, Berat Albayrak, va anunciar a finals d'agost que el govern turc prendria mesures per evitar l'ús de moneda estrangera en transaccions de béns immobles, una pràctica molt estesa fins ara al país. També la compravenda de vehicles s'ha de fer en lires, afegeix el decret publicat al Butlletí Oficial de l'Estat.

Aquestes mesures anunciades avui pretenen generar un augment de liquiditat de la moneda turca, que s'ha devaluat un 40% enfront de l'euro i dòlar aquest any.

Últimas noticias