Díaz veu "amenaçant" que la CEOE digui que derogar la reforma laboral afecta l'ocupació

La titular de Treball considera que les paraules de Garamendi són desencertades

Per

Europa Press | 20 gen, 2020

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha agraït aquest dilluns que la CEOE "hagi baixat el to" del seu discurs, però ha considerat que les seves advertències que la derogació de la reforma laboral perjudicarà la creació d'ocupació "no són molt encertades" i sonen "amenaçadores".

Díaz, en una entrevista a la TVG, ha recordat que "les patronals volen que hi hagi treball de qualitat" a Espanya, una cosa enfront del que se situa una "petita part del món empresarial", que "abusa". "Agraeixo el to i l'assumpció democràtica que hi ha un Govern nou", ha tancat Díaz.

La ministra ha recordat que l'acord programàtic de Govern entre Unides Podem i el PSOE "parla en cinc ocasions" de derogar la reforma laboral. "I és el que farà aquest govern i aquesta ministra", ha garantit. Aquest procés, ha reiterat, es farà en dues fases, una "immediata" per als aspectes de la reforma laboral que "permeten la desigualtat entre la part empresarial i els treballadors", i una altra, posterior, per abordar altres aspectes centrals.

Entre els elements que "sortiran immediatament", ha explicat, hi ha la derogació de l'article que "permet acomiadar estant malalt", un element que "vulnera els drets fonamentals" dels treballadors i que serà derogat "amb caràcter d'urgència".

Un cop suprimits aquests elements de la reforma laboral, ha explicat la ministra, començaran els treballs d'"urgència" per "tenir un Estatut del Treball de segle XXI". "Estem manejant normes del segle XX", ha dit Díaz, que ha apostat per elements com "feminitzar l'Estatut" o fer-ho "sostenible", sempre sota el paraigua del "diàleg social".

"REPTES ENORMES"

Sobre les seves perspectives al capdavant de la cartera de Treball, Yolanda Díaz ha explicat que Espanya té per davant "reptes enormes" de "transformació", així com "una precarietat i una desigualtat que són insuportables". "Fa molts anys que estem de derives, amb polítiques econòmiques basades en l'austeritat, que intentarem canviar", ha dit la ministra, per a qui fins i tot la Comissió Europea és "conscient" que cal fer "dues actuacions evidents": la pujada dels salaris a través de l'SMI i l'"esgotament de la política monetària".

Pel que fa a la pujada del salari mínim, Yolanda Díaz ha recordat que el compromís del nou govern és arribar al 60% del salari mitjà per a final de la legislatura, recordant que, tot i la recent alça del 22%, la situació segueix sent distant a la de països de l'entorn: "Ja ens agradaria a nosaltres parlar d'aquestes mitges", ha afegit.

En relació a l'anterior pujada del sou mínim, la ministra ha subratllat que "va tenir efectes positius en l'economia, en la demanda interna i en la recaptació de la Seguretat Social". Davant d'això, algunes fonts parlen d'"afectació a dos sectors", el treball a la llar, una "tendència" ja abans d'aquesta pujada, i el món agrari per compte aliè. "Si això és així, les nostres tesis són les correctes, perquè el nucli central del món de la feina no es veu afectat", ha ratificat.

De la mateixa manera, s'ha referit a l'àmbit dels autònoms, una àrea "molt versàtil". "No hi ha cap informe econòmic que digui que té afectació a l'ocupació", ha dit la ministra, per a qui els autònoms que estan posant en qüestió la pujada de l'SMI són una petita part que té "la posició econòmica més elevada".

Tot i reconeixent un alentiment de l'economia, Yolanda Díaz ha recordat que, "afortunadament", Espanya "creix gairebé el doble que la mitjana europea" i, tenint en compte que el país "va trigar molt més que la resta de països a sortir de la crisi per les polítiques d'austeritat que es van practicar", cal" abordar el creixement econòmic "a través d'elements com la" inversió pública".

"Tenim dos grans forats en relació a Europa, la pressió fiscal i la distància en despesa pública. Hi ha marges a l'entorn europeu per canviar les polítiques", ha afegit.

Últimas noticias