Deutsche Bank: «És difícil que el petroli es recuperi si l’OPEP no mou fitxa»

L’entitat alemanya ha fet públiques les seves previsions per al 2016

Per

Bolsamania | 12 gen, 2016

Actualitzat : 17:33

La situació del preu del petroli podria empitjorar en els propers mesos si l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) no «mou fitxa». Això és el que creu Deutsche Bank, que malgrat que espera una millora de l'or negre tampoc no descarta una baixada des dels nivells actuals si l'organització no actua.

Així ho ha indicat aquest dimarts Diego Jiménez-Albarracín, responsable de renda variable del Centre d'Inversions de Deutsche Bank, durant la presentació de les perspectives econòmiques de l'entitat alemanya per a aquest 2016. Tal com ha dit, «per molt que esperem que es recuperi, no descartem que baixi dels nivells actuals», sobretot per la situació de sobreoferta que hi ha actualment.

«Fins que no hi hagi xifres de consum reals a la Xina, o si l'OPEP no mou fitxa, és difícil que es recuperi», ha assenyalat l'expert, que ha destacat que, en termes de sostenibilitat, «Rússia, Veneçuela i Nigèria no poden aguantar aquests preus». Aquests productors no podran mantenir-se gaire temps més en un mercat com l'actual, amb el preu del petroli en mínims. «Venen amb moltes pèrdues, ja que el cost d’extreure el barril de petroli és molt més elevat del que estan obtenint amb la venda, però el problema és que han de vendre més per intentar cobrir els pressupostos.»

En contraposició, l’Aràbia Saudita es manté i ja ha començat a emetre bons, a apujar el preu de la gasolina i ha parlat fins i tot de retallar la despesa en infraestructures, cosa que no havia fet des de fa anys, ha destacat Jiménez-Albarracín, que ha remarcat que a les empreses els costarà mantenir-se gaire més en aquesta situació, malgrat que «han reduït costos i que s'han cancel·lat molts contractes».

QUÈ FARÀ EL PETROLI AQUEST 2016?

No obstant això, Deutsche Bank creu que el preu del petroli millorarà i acabarà l'any al voltant dels 40 dòlars. «No creiem que caigui fins als 20 dòlars com ha dit Morgan Stanley; ens aproparem als 40 dòlars», ha assegurat l'expert, que ha explicat que les previsions actuals de l'entitat es revisaran fins a arribar a aquesta xifra.

Segons ha dit, «les previsions que situen el cru en el preu de 50 dòlars es van fer al novembre, abans de l'últim daltabaix del preu per les tensions entre l’Iran i l’Aràbia Saudita», que han trencat relacions diplomàtiques. I ara el risc és que l'escalada de la tensió entre aquests dos països allunyi la possibilitat d'una acció coordinada per retallar l'excés d'oferta de l'OPEP, que fa uns mesos va decidir augmentar la producció per guanyar quota de mercat respecte als nous productors nord-americans.

QUÈ PASSA AL SI DE L'OPEP?

I enmig de la brusca caiguda que està experimentant el preu del petroli, els desacords al si de l'Organització de Països Exportadors de Petroli augmenten. A primera hora transcendia que l'organització avaluava la celebració d'una reunió extraordinària en els propers dos mesos per analitzar una nova estratègia davant la caiguda dels preus del cru.

A més, també es deia que, previsiblement, aquesta reunió se celebraria al febrer o al març. No obstant això, posteriorment diversos membres de l'OPEP desmentien aquesta mateixa informació: «L'Organització de Països Exportadors de Petroli no té plans de fer cap reunió d'emergència per parlar sobre la caiguda dels preus del petroli abans de la seva propera reunió programada per al juny», han dit dos delegats del càrtel.

Últimas noticias