Continuen les cues al Prat malgrat no estar convocada la vaga

El comitè de vaga de Eulen no accepta la proposta de la Generalitat, però la sotmetrà a l'assemblea de treballadors del dijous

Per

Bolsamania | 09 ago, 2017

L'escena de llargues cues en els filtres de seguretat de l'Aeroport del Prat s'ha repetit aquesta matinada, quan els viatgers han tornat a col·lapsar les terminals 1 i 2 de l'aeròdrom català. Igual que el dimarts, les esperes han tornat a fregar l'hora al voltant de les 5.30 de la matinada, a pesar que no hi ha vaga convocada per la plantilla d'Eulen. La nova jornada d'aturs arribarà el divendres si els treballadors rebutgen la proposta de la Generalitat per acabar amb el conflicte. De moment, el comitè de vaga no l'ha ratificat, mentre l'empresa l'ha acceptat a contracor.

La situació en els controls de seguretat s'ha normalitzat a mesura ha avançat el matí, igual que aquest dimarts, Aena atribueix els episodis de llargues fileres de viatgers al fet que "hi ha pocs filtres de seguretat oberts" de matinada i a l'anticipació dels passatgers, que acudeixen a l'aeroport amb hores d'antelació.

Les xarxes socials han tornat a recollir la frustració dels passatgers que, segons recull 'Rac1', també s'han queixat d'esperes superiors a l'habitual en els taulells de facturació de les aerolínies.

AVANÇ EN LES NEGOCIACIONS

L'última hora del conflicte dels controls de seguretat del Prat passa per les maratonianes sessions de negociació entre Eulen, la plantilla de l'empresa de seguretat i Aena, amb la mediació de la Generalitat. Des del Govern català es mostren confiats que la plantilla ratificarà en l'assemblea convocada per al dijous la proposta presentada per la Generalitat, recull 'Europa Press'.

El secretari general de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, ha afirmat que dóna per acabada la mediació després que Eulen hagi acceptat les seves propostes. Aquestes estableixen un complement salarial de 200 euros, mentre que els treballadors demanen que sigui de 350, i sumar una borsa de 25 persones per rellevar a la plantilla dels controls de seguretat quan hagin d'absentar-se del seu lloc, enfront de les 21 que havia proposat inicialment la companyia.

El pacte de mediació proposat també incorpora un cinquè vigilant de seguretat per filtre de març a octubre, que se sumaria als 17 filtres disponibles actualment i als tres torns laborals actuals. Aquestes noves incorporacions, sumant els 25 de la borsa de relleus, totalitzarien 76 persones, xifra que dista tant del personal nou exigit pel comitè de vaga (100) com de la proposta inicial d'Eulen (21).

La Generalitat ha fet aquesta proposta abans de l'hora de menjar del dimarts, i durant el recés l'adreça de la companyia l'ha valorat i ha anunciat que l'accepta, a pesar que inicialment només estava disposada a acceptar un complement salarial de 155 euros.

No obstant això, el comitè de vaga d'Eulen l'ha considerat "insuficient". En declaracions als mitjans, l'assessor del comitè de vaga, Joan Carles Giménez ha recordat que la plantilla de l'empresa està convocada a una assemblea el dijous en la qual podran votar si accepten la proposta de la Generalitat, acceptada per l'adreça de la companyia, o si aposten per mantenir les reivindicacions del comitè de vaga.

"L'assemblea ha de decidir si accepta o no. Jo m'imagino que no", ha pronosticat Giménez, que situa el principal obstacle en la quantitat del complement salarial, ja que sí veu possibilitats d'acord en les qüestions d'organització del treball.

COMPROMÍS D'AENA

Les mesures de la Generalitat, a més, compten amb el beneplàcit d'Aena. El gestor aeroportuari ha expressat la seva voluntat de mantenir en futures licitacions les condicions de treball i els complements salarials que quedaran detallats en l'acta de resolució de conflicte, ja que el contracte d'Eulen finalitza a mitjans de l'any vinent.

En concret, Aena -representada per la directora de l'Aeroport de Barcelona, Sonia Corrochano- s'ha compromès al fet que, en cas de nou licitador, les condicions laborals en les quals es presta el servei es garantiran i que les condicions retributives no empitjoraran respecte al que fixa la proposta de mediació.

Ha explicat que aquest punt no es pot introduir en l'acta de resolució de conflicte, però que Aena enviarà aquest dimecres a la Conselleria de Treball un document amb aquests compromisos, perquè la Generalitat pugui donar fe davant el comitè de vaga i ho pugui presentar a l'assemblea del dijous.

Últimas noticias