Carmena prohibirà la circulació de tots els cotxes a Madrid si es dispara la contaminació

L’alcaldessa també prohibiria fins i tot la circulació a l’M-30 si la situació fos crítica

Per

Bolsamania | 21 gen, 2016

Actualitzat : 17:38

L'Ajuntament de Madrid endureix el protocol d'actuació per contaminació. El nou protocol presentat per la regidora de Medi Ambient i Mobilitat, Inés Sabanés, podria paralitzar tots els vehicles de la capital.

L'Ajuntament de Madrid ha posat en funcionament el nou protocol d'actuació en casos d'alts nivells de contaminació. Els nous escenaris endureixen les mesures de cadascuna de les fases. La regidora de Medi Ambient i Mobilitat, Inés Sabanés, ha estat l'encarregada d'explicar el nou pla de mesures que han desenvolupat.

El nou protocol també canvia la manera com es tenen en compte les alertes. Ara només tindran en compte que hi hagi dues estacions qualssevol en una mateixa zona que superin el límit establert durant dues hores seguides. Per situar-nos, la Unió Europea només preveu un nivell d'alerta, que s'assoleix quan tres estacions de mesurament situades en una mateixa zona de la ciutat superen els 400 micrograms per metre cúbic de diòxid de nitrogen durant dues hores consecutives. Això no ha passat mai a Madrid, que té situades les seves alertes en els nivells de 200 i 250 micrograms.

Hi ha quatre escenaris possibles en el nou pla de l'Executiu de Carmena, tal com recull el diari El País.

PRIMER ESCENARI

Entraria en vigor amb tan sols un dia de preavís. La velocitat màxima a les autovies d'accés a la capital es limitaria a 70 km/h. Es posarien en marxa mesures per promocionar el transport públic, amb més capacitat i freqüència de pas.

SEGON ESCENARI

S'activa després del segon dia de preavís o del primer dia d'avís. Quedaria prohibit aparcar a la zona d'estacionament regulada per parquímetres, prohibició de la qual quedarien exempts els residents de la zona, els vehicles elèctrics o de persones discapacitades i els serveis d'emergència.

TERCER ESCENARI

S'activa el segon dia d'avís. A tot l'anterior, aquest escenari hi afegeix la prohibició de circular dins de l’«ametlla central», dins de la carretera M-30. La prohibició d'estacionament seria un dia per als cotxes amb matrícula parell i un altre dia per als de matrícula senar. Es recomanaria als taxis no circular buits, encara que no ho tindrien prohibit.

QUART ESCENARI

El pitjor de tots. S'activaria el tercer dia d'avís o el primer d'alerta. Les limitacions de l'escenari anterior s’ampliarien al radi de l’M-30. Si l'Ajuntament ho considerés necessari, es podria aplicar a tots els cotxes, independentment de la matrícula. Els taxis no podrien circular buits.

A més, l'Ajuntament pot limitar la velocitat a les autovies d'accés i a l’M-30 encara que no s'hagi activat aquest protocol sempre que la contaminació superi els 160 micrograms i hi hagi una predicció meteorològica desfavorable.

Últimas noticias