Calviño calcula que els hipotecats veuran reduïda la quota un 50% durant cinc anys

Després de la revisió dels tipus dinterès per a famílies amb rendes inferiors als 29.400 euros anuals

Per

Bolsamania | 22 nov, 2022

El nou Codi de Bones Pràctiques aprovat pel Govern amb l'objectiu d'alleujar la càrrega hipotecària de les llars després de la pujada dels tipus d'interès s'aplicarà a les persones que tinguin una renda que no superi els 29.400 euros anuals. Entre les mesures s'inclou la rebaixa del tipus aplicable, que resultarà en la reducció d'un 50% de la quota durant els cinc anys de carència al pagament principal de la hipoteca, segons calcula la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño.

"Amb una hipoteca de 120.000 euros i una quota mensual de 524 euros, el client veurà reduïda la seva quota durant el període de carència de cinc anys en un 50%", ha exemplificat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, assegurant que "aconseguirem alleujar la càrrega hipotecària de les llars més afectades per la pujada dels tipus d'interès".

L'objectiu és que aquestes mesures, que poden protegir més d'un milió de llars, estiguin disponibles a partir de l'1 de gener del 2023. Les entitats financeres tindran un mes per adherir-s'hi. "Espero que tots ho facin perquè és el moment de posar l'espatlla", ha expressat Calviño.

"Hem tingut ja declaracions d'intenció molt clares per part d'alguna entitat, en concret CaixaBank, clarament ha dit que subscriurà aquest nou codi", ha matisat. Sabadell també preveu adherir-se a l'acord: "A cap banc no li interessa quedar-se amb una casa i a cap banc li interessa que els seus clients no puguin fer front als seus pagaments", ha dit el seu conseller delegat, César González-Bueno.

El text aprovat inclou ajuts que varien en funció de les llars. Així, per a aquells amb renda inferior a tres vegades l'IPREM (rendes inferiors a 25.200 euros a l'any), amb un increment de l'esforç hipotecari almenys del 50% i quota hipotecària superior al 50% de la renda familiar es preveu la reducció del tipus aplicable al període de carència (euríbor -0,10% des del +0,25 actual), la possibilitat de sol·licitar reestructuració més d'una vegada, l'ampliació del termini per sol·licitar dació en pagament de l'habitatge i un nou termini de sol·licitud per a lloguer en cas d'execució de l'habitatge habitual.

"Aquesta mesura és necessària per a aquelles famílies que, com a conseqüència de la pujada de tipus d'interès, arribin a nivells d'esforç hipotecari excessius que els obliguin a reduir despeses de primera necessitat i posin en perill el pagament de la hipoteca, puguin rebre un tractament adequat".

Per a llars que no compleixen el requisit d'increment de l'esforç hipotecari del 50% hi haurà una manca de dos anys, un tipus d'interès més baix i un allargament del termini durant set anys.

Mentrestant, per a llars amb renda inferior a 3,5 vegades l'IPREM (29.400 euros anuals), amb increment de l'esforç hipotecari almenys del 20% i quota hipotecària superior al 30% de la renda familiar, es planteja una congelació de la quota durant 12 mesos, un tipus dinterès menor sobre el principal durant 12 mesos i un allargament del termini de venciment fins a set anys.

A més, aquest paquet inclou una sèrie de mesures complementàries: eliminació de comissions per amortització anticipada i per conversió de tipus variable a fix el 2023, reducció permanent del cost de conversió de tipus variable a fix del 0,15% al ​​0,05%, se li ha encarregat al Banc d'Espanya que elabori una guia per a deutors hipotecaris en dificultats i hi haurà un reforçament del seguiment de l'aplicació dels codis.

També es facilita el lloguer social dels habitatges en situació de risc de desnonament perquè el termini pugui ser de 12 mesos en comptes de sis mesos.

Calviño ha volgut deixar clar que aquestes mesures "no responen a un risc o a un impacte macroeconòmic per aquesta pujada dels tipus d'interès. Afortunadament, la situació al mercat financer i hipotecari és molt diferent de la del 2007".

Últimas noticias