BofA Merrill Lynch: "A Espanya se li acaba el temps. Calen pactes d'Estat"

"La por que em fa és que no veig aquesta urgència", lamenta l'economista en cap per a Europa

Per

Bolsamania | 05 jul, 2019

"Se'ns acaba el temps. Fan falta grans pactes d'Estat". Així de contundent es mostra Rubén Segura-Cayuela, economista en cap per a Europa de Bank of America Merill Lynch, en parlar d'Espanya. Independentment de dels partits que siguin que finalment pactin, el que és innegable és que el fragmentat escenari polític obliga a un acord entre almenys tres formacions per tirar endavant reformes. "La por que em fa és que no veig aquesta urgència", lamenta Segura-Cayuela.

L'economista en cap de BofA Merrill Lynch per a Europa reconeix que el creixement segueix sent "robust" a Espanya. "Això és el que menys em preocupa", afirma. Alhora, però, recalca que el moment de fer reformes és ara, quan encara hi ha marge.

"S'ha fet una bona feina (a Espanya) durant els últims anys però s'ha deixat molt per fer, com l'ajust fiscal. A Espanya hi ha un problema de productivitat, un sistema educatiu no preparat per a reptes futurs, un deute extern molt significativa, calen millores al mercat del treball, serveis, productes... ", enumera aquest expert. Si res d'això se soluciona, a mitjà termini l'economia sí que podria estar en una situació vulnerable, avisa.

"L'alternativa és que, quan ens veiem afectats per un xoc, que ens veurem, haurem de fer un ajust fiscal ràpid i malament", adverteix el responsable econòmic de l'entitat per a Europa.

MOLTES AMENACES A L'HORITZÓ

Els xocs que poden afectar Espanya i la resta d'Europa són abundants i molt rellevants. I, el que és més important, no són una mica allunyats en el temps sinó que poden desencadenar-se a curt termini. La guerra comercial i les seves conseqüències és son els primers d'ells, encara que Segura-Cayuela espera un acord, "que serà parcial", aquest estiu atès que els danys, si no s'arriba a un pacte, podrien ser "permanents".

El Brexit és un altre dels xocs potencials. Des de BofA Merill Lynch reconeixen que creuen en Boris Johnson -gairebé amb tota seguretat pròxim primer ministre- quan diu que el 31 d'octubre el Regne Unit estarà fora d'Europa sí o sí, amb o sense acord. "Molts dels arguments a dia d'avui per rebutjar la possibilitat d'un Brexit sense acord em semblen molt fluixos", assenyala Rubén Segura-Cayuela. "Em sorprèn molt la complaença del mercat amb el Brexit", afegeix.

A tot això se suma la complicada situació econòmica que travessa Europa - "El nivell de creixement és molt més baix que a la resta del món", reconeix el responsable europeu de BofA Merril Lynch- i altres potencials catalitzadors negatius, com el 'estira arronsa 'que mantenen els EUA i la UE arran de les subvencions a Boeing i Airbus i els aranzels conseqüència d'aquestes, els possibles tarifes als automòbils a Europa per part dels EUA o Itàlia.

"Si ets una empresa tractant de prendre decisions a Europa, no saps al qual et pots enfrontar", lamenta Segura-Cayuela.

Últimas noticias