BofA creu ara que el PIB d'Espanya només rebotarà un 4,5% el 2021 i critica els PGE

Qualifica d'"incompleta" i "mal dissenyada" la resposta fiscal a la COVID-19

Creu, a més, que els pressupostos fallen en protegir les empreses i treballadors

Per

Europa Press | 27 nov, 2020

Toc d'atenció de Bank of America (BofA) a Espanya. Els experts de l'entitat han empitjorat una dècima la seva previsió de creixement per al Producte Interior Brut (PIB) el 2021, de manera que ara estimen que l'economia només rebotarà un 4,5% després d'enfonsar-se un 11,3% aquest any per la pandèmia de la COVID-19. A més, critiquen els pressupostos generals de l'Estat (PGE) elaborats pel govern de Pedro Sánchez en considerar que es quedaran "curts".

El banc nord-americà estima, per 2022, un creixement del 3,7% del PIB per a l'economia espanyola. "La recuperació el 2021 i 2022 serà molt parcial i creiem que probablement deixarà cicatrius duradores com a conseqüència. L'esforç fiscal ha estat incomplet i està mal dissenyat", han criticat els analistes de l'entitat en un informe recent en referir-se a les mesures adoptades per fer front a les conseqüències de la crisi del coronavirus.

Els estrategs de BofA atribueixen la caiguda més gran aquest any de l'economia d'Espanya enfront de l'Eurozona a "una composició sectorial particularment intensa en la interacció social i una resposta fiscal que ha estat insuficient per al qual es necessitava". Cal destacar que per a la zona euro esperen que el creixement del PIB arribi al 3,9% i el 2,7% per 2021 i 2022, respectivament. En l'última actualització de les seves previsions recullen una caiguda mitjana del 7% del PIB a la regió el 2020.

ELS PRESSUPOSTOS ES QUEDEN CURTS

D'altra banda, el banc nord-americà ha carregat durament contra els pressupostos generals de l'Estat per a 2021, que el govern preveu aprovar abans que acabi l'any, cosa que previsiblement aconseguirà després dels seus recents acords amb PNB, Bildu i ERC.

Segons BofA, els PGE recullen un augment de despeses corrents, alguns estructurals, i en la seva opinió "es queden curts" a les "prioritats" que haurien de ser "clau": ajudar els treballadors i empreses davant la crisi de la COVID-19 i invertir en la remodelació de l'economia.

Pel que fa al dèficit espanyol, l'entitat ha mantingut al 12,3% les previsions per a aquest any i el 9,4% per al pròxim, ja que ha retallat sis dècimes el dèficit previst per a 2022, fins al 8%.

Últimas noticias