El dòlar, presa de la debilitat mentre l''efecte Trump' desapareix

L'euro no aconsegueix superar la barrera dels 1,0750 dòlars, però és qüestió de temps que escali fins als 1,08 dòlars

Per

Bolsamania | 24 gen, 2017

Els operadors ja estan acomiadant-se del ‘ral·li de Trump’ en el dòlar. Totes les expectatives que havien posat en les mesures fiscals i els estímuls econòmics de Donald Trump i que els havia portat a acaparar ‘bitllets verds’, s'esvaeixen ràpidament en xocar amb el mur del proteccionisme del nou president dels EUA. A més, la certesa que a la nova administració no li agrada la fortalesa del dòlar en el curt termini, provoca que els inversors accelerin les vendes de la divisa nord-americana.

En aquesta ocasió ha estat el nou secretari del Tresor, Steven Mnuchin, qui ha carregat contra el ‘bitllet verd’ i ha alertat que els “excessos” en la moneda poden ser nocius per a l'economia del país. El recentment nomenat responsable d'economia de la Casa Blanca ha aprofundit en el que ja va dir Donald Trump i ha tornat a enviar un missatge que el mercat ha interpretat com que han de seguir venent la divisa dels EUA.

L'altra notícia lapidaria per a la moneda ha arribat des del front de la guerra comercial que els EUA han iniciat contra la resta del món. La confirmació que l'administració Trump abandona el Tractat Trans-Pacífic (TTP per les seves sigles en anglès), sumada al fet que el president dels EUA s'ha reafirmat en la seva intenció d'imposar aranzels a qualsevol producte que creui les fronteres del país, ha incrementat la pressió venedora de la divisa.

Aquestes informacions han eclipsat totalment l'anunci que Trump realitzarà una retallada “massiva” dels impostos. Encara que, sobretot, el president ha volgut assenyalar que les més beneficiades seran les empreses. Segons els seus càlculs, aquesta baixada se situarà entre el 15% i el 20%.

La resposta del mercat indica que els inversors mai van pensar que Trump fos de debò quan llançava les seves amenaces proteccionistes

“Veient la resposta del mercat a aquesta idea i contraposant-la a l'eufòria post electoral en el dòlar i la renda variable nord-americana, fa pensar que els inversors mai van pensar que Trump fos de debò quan llançava les seves amenaces proteccionistes”, assenyalen els experts de Rabobank.

DEL RAL·LI, AL DECLIVI

I en aquestes tenim al dòlar, deixant-se un 1,7% el dilluns contra el ien, el seu major declivi enfront de la divisa nipona des del 29 de juliol. Les pèrdues s'estenen en tots els fronts, i l'índex del dòlar, que mesura l'acompliment de la moneda versus una cistella de sis albires rivals, cau per sota dels 100 punts per primera vegada des de principis de novembre.

El pes mexicà ha seguit estenent el seu rebot i posa terra pel mig amb els mínims històrics del passat 11 de gener. Durant la primera sessió setmanal, la moneda asteca va arribar a apreciar-se gairebé un 1,5%, fins a les 21,2675 unitats per divisa nord-americana, el seu millor nivell en dues setmanes.

A més, contra la lliura, cau a mínims de cinc setmanes. La moneda britànica també s'està veient impulsada per les perspectives que el Tribunal Suprem de Regne Unit falli en contra del Govern de Theresa May i obligui al fet que l'activació de l'Article 50 del Tractat de Lisboa, que donarà inici a les negociacions sobre el Brexit, superin el tràmit parlamentari. Davant aquestes notícies, la lliura ha aconseguit superar la barrera dels 1,25 dòlars.

COMPRAR EUROS?
Pel que fa a l'euro, la divideixi nord-americà ha aconseguit mínims de sis setmanes i mitjana i puja un 2% en el que portem d'any, encara que la ‘moneda única’ ha sofert també en l'inici de setmana i està embussat al voltant dels 1,0750 dòlars.

No obstant això, Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, apunta que “a pesar que l'euro no està al seu millor moment, és només qüestió de temps que recorri el tram que li falta fins a nivells per sobre dels 1,08 dòlars”. Un moviment que tindrà com a motor “la feblesa del dòlar”, assegura l'analista. Per a Michael Hewson, analista de CMC Markets, un moviment per sobre dels 1,0850 dòlars és una “possibilitat real quan superi amb folgança la resistència en els 1,0770 dòlars”.

UBS recomana comprar euros i preveu que l'euro/dòlar protagonitzi un ral·li fins a les 1,15 dòlars

L'analista d'UBS Wealth Management, la divisió de banca privada del gegant suís, Mark Haefele, ha recomanat comprar euros davant les perspectives d'aquesta entitat que l'euro/dòlar reboti fins als 1,15 dòlars a sis mesos vista, per la qual cosa la 'moneda única' hauria de protagonitzar un ral·li del 7% fins a mitjan juny. En declaracions a Bloomberg, l'expert del major banc privat del món sí reconeix que no esperen que s'enforteixi molt més des d'aquests nivells perquè la Reserva Federal dels EUA (Fed) serà més agressiva en les seves polítiques que la Reserva Federal d'EUA (Fed).

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "el rebot de curt termini segueix intacte com es pot apreciar en l'impecable de la recta suport en la qual s'està recolzant el preu des de principis d'any". "La següent zona de control, en est caso resistència, la trobem en els màxims de desembre (1,08735) i per damunt tenim la directriu a la baixa, en els 1,1170", assenyala l'expert qui alerta, no obstant això, que "d'altra banda tot segueix igual: l'encreuament segueix en fase de reacció (o rebot) dins d'una tendència a la baixa d'ordre major".

Últimas noticias