Hisenda manté l'inici de la Renda l'1 d'abril i començarà a retornar des del dia 3

Destaca que el 70% de les declaracions surten a retornar i gairebé el 90% es presenten per Internet

Per

Europa Press | 19 mar, 2020

El Ministeri d'Hisenda manté fixat en el pròxim dia 1 d'abril l'inici de la Campanya de la Renda i Patrimoni de 2019, que finalitzarà el 30 de juny, en considerar d'especial importància preservar les dates previstes davant la crisi del coronavirus perquè els contribuents puguin començar a rebre devolucions des del 3 d'abril.

Així es desprèn d'una ordre publicada aquest dijous pel Ministeri d'Hisenda en el Boletín Oficial del Estado (BOE), per la qual s'aproven els models de declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de l'Impost sobre el Patrimoni corresponents a l'exercici 2019.

L'Agència Tributària ha considerat "especialment important" en les circumstàncies actuals derivades de la crisi sanitària del Covid-19 mantenir la Campanya de la Renda en les dates inicialment previstes perquè com més aviat millor els contribuents puguin rebre les seves devolucions, atès que el 70% de les declaracions surten a retornar i gairebé el 90% de les mateixes es presenten per Internet.

En concret, l'ordre estableix que el termini de presentació de l'esborrany de declaració i de les declaracions de la Renda i de Patrimoni, sigui quin sigui el resultat, serà el comprès entre els dies 1 d'abril i 30 de juny de 2020, tots dos inclusivament.

El termini serà el comprès entre els dies 1 d'abril i 30 de juny de 2020, tots dos inclusivament

Amb l'inici de la Campanya el pròxim 1 d'abril, dos dies més tard, el 3 d'abril, els contribuents començaran a rebre les seves devolucions en els casos que correspongui.

En aquest sentit, prop del 70% de les declaracions surten a retornar, i les que surtin a ingressar només es comencen a pagar a final de Campanya, el mes de juny. A més, prop del 88% de les declaracions es fan per Internet, recorden des d'Hisenda.

DOMICILIACIÓ I FRACCIONAMENTS

En els casos de declaracions amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte la campanya conclourà amb anterioritat, el 25 de juny. No obstant això, si s'opta per domiciliar únicament el segon termini de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, es podrà realitzar-se fins al 30 de juny.

A més, els contribuents podran fraccionar, sense cap interès ni cap recàrrec, l'import del deute tributari resultant de la seva declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, en dues parts: la primera, del 60% del seu import, en el moment de presentar la declaració, i la segona, del 40% restant, fins al 5 de novembre de 2020, inclusivament.

NOVETATS: SIMPLIFICACIÓ DE LA IDENTIFICACIÓ DEL DOMICILI FISCAL

Entre les novetats d'aquest any de l'esborrany de la Renda figura una simplificació "notable" respecte al model d'anys anteriors de la identificació del domicili fiscal del contribuent.

Tradicionalment aquesta informació es trobava a la primera pàgina del model i es mostrava al contribuent en el moment de la descàrrega de dades fiscals, si bé enguany com a novetat aquest apartat s'ofereix de manera separada a la resta de la declaració, per la qual cosa de manera "senzilla i intuïtiva" el contribuent ratificarà l'últim domicili fiscal disponible o, en el seu cas, ho modificarà.

Una altra novetat important és la millora en l'emplenament dels rendiments de capital immobiliari i d'activitats econòmiques en estimació directa, s'ha consolidat en un únic apartat tota la informació relacionada amb els immobles dels quals és titular el contribuent, ja sigui com a propietari o usufructuari.

En el cas d'arrendament de béns immobles o de constitució de drets o facultats d'ús o gaudi sobre aquests, per facilitar el càlcul del rendiment net de capital immobiliari que correspongui, es desglossen tots els conceptes necessaris per ajudar el contribuent amb el càlcul de la principal despesa deduïble, les quantitats destinades a l'amortització. Emplenant aquestes caselles, Renda Web calcularà l'import de l'amortització deduïble i, en el pròxim exercici, el contribuent podrà obtenir aquest import directament de Renda Web.

Hisenda destaca que totes aquestes mesures estan en línia amb els objectius de reduir les càrregues fiscals indirectes

Pel seu cantó, en relació amb els "rendiments d'activitats econòmiques en estimació directa" es modifica la relació d'ingressos computables i despeses deduïbles. En el cas dels ingressos, es procura que la relació d'ingressos declarats sigui més concorde a la naturalesa dels ingressos obtinguts.

Hisenda destaca que totes aquestes mesures estan en línia amb els objectius de l'Agència Tributària de reduir les càrregues fiscals indirectes, de millorar l'assistència al contribuent, de limitar, en la mesura que sigui possible, els requeriments als contribuents i, en últim terme, fer una Administració tributària "més eficient".

Com a la campanya anterior, els contribuents podran accedir al seu esborrany i a les seves dades fiscals des del primer dia de la Campanya de Renda, a través del servei de tramitació de l'esborrany/declaració via el programa Renda Web, utilitzant algun dels sistemes d'identificació, com el certificat electrònic reconegut, cl@ve PIN o amb el número de referència, des d'on podran confirmar-lo i presentar-lo o, en el seu cas, modificar-lo, confirmar-lo i presentar-lo.

A més de la via telemàtica, també es podran presentar les declaracions de nou a través del telèfon (pla 'Le llamamos'), o a les oficines de l'Agència Tributària prèvia sol·licitud de cita, així com a les oficines habilitades per les comunitats autònomes, ciutats amb Estatut d'autonomia i entitats locals per a la confirmació de l'esborrany de declaració.

Si la declaració resultés a ingressar, el contribuent podrà domiciliar l'ingrés, ingressar obtenint un número de referència complet (NRC) de la seva entitat bancària o bé podrà efectuar el pagament a través d'un document per a l'ingrés en una entitat col·laboradora que haurà d'imprimir i procedir a efectuar aquest ingrés.

Precisament Hisenda publica una resolució al BOE per aprovar i ordenar la publicitat del tractament de la informació perquè la AEAT faciliti a les entitats col·laboradores en la gestió recaptatòria la identificació telemàtica d'aquells obligats tributaris i persones que així ho sol·licitin en ocasió del pagament dels seus deutes, utilitzant per a això el sistema de signatura electrònica no avançada amb clau d'accés en un registre previ com a usuari (sistema Cl@vepin).

EXEMPTS DE DECLARACIÓ

No hauran de declarar els contribuents que hagin obtingut en l'exercici 2019 rendes procedents exclusivament, en tributació individual o conjunta, de rendiments íntegres del treball amb el límit general de 22.000 euros anuals quan procedeixin d'un únic pagador.

Aquest límit també s'aplicarà quan es tracti de contribuents que percebin rendiments procedents de més d'un pagador i concorri que la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, no superin en conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals o que els seus únics rendiments del treball consisteixin amb determinades prestacions passives.

Queden exempts també els rendiments íntegres del treball amb el límit de 14.000 euros anuals quan procedeixin de més d'un pagador, sempre que la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, superin en conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals.

Els contribuents que obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, de capital o d'activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de quantia inferior a 500 euros tampoc hauran de declarar, entre altres casos.

Últimas noticias