L'IBEX 35 suma la seva cinquena caiguda consecutiva mentre els fronts oberts es multipliquen

Les borses van tancar en vermell aquest dilluns a banda i banda de l'Atlàntic

Per

Bolsamania | 11 oct, 2022

Actualitzat : 18:08

Més caigudes. Això és el que s'ha pogut veure aquest dimarts en l'IBEX 35 (-0,78%; 7.355 punts), que ha encadenat la cinquena jornada consecutiva de descensos i se situa a prop de mínims de novembre del 2020, i en la resta de borses europees després dels descensos d'ahir dilluns a banda i banda de l'Atlàntic. A Àsia també s'han imposat els números vermells i el Hang Seng ha continuat patint després de perdre la jornada passada un 3% davant les noves restriccions del govern nord-americà a l'accés de la Xina a la tecnologia de semiconductors dels Estats Units.

Hi ha molta inestabilitat provocada per diferents factors. Des del temor al que faci la Reserva Federal (Fed) a la reunió de novembre, pel risc que provoqui una recessió a causa del ritme de pujada de tipus, fins a la nova intervenció del Banc d'Anglaterra d'aquest dimarts, passant pel tensionament del mercat de bons a causa del pla d'Alemanya per limitar els preus del gas. Tot això manté els inversors molt nerviosos i provoca més descensos a la renda variable.

LA MACRO I LA FED

Avui s'ha publicat la desocupació al Regne Unit d'agost, que cau al 3,5%, mínims des del 1974, tot i que tota l'atenció està posada a l'índex de preus de producció del setembre que es coneixerà demà a l'altra banda de l'Atlàntic ia l'IPC del mateix mes que s'anunciarà dijous. Aquest dimecres també es presentaran les actes de l'última reunió de la Fed. Per descomptat, els resultats empresarials (els més rellevants arribaran divendres) estan igualment al focus.

Els experts subratllen que la por d'una recessió continua pesant en l'ànim dels inversors. Després d'un informe d'ocupació forta als Estats Units, i davant de la previsible pujada de la inflació subjacent, tot sembla indicar que la Fed continuarà implacable amb les altes de tipus fortes. Hi ha dubtes, això sí, sobre quant els pujarà a la reunió de l'1 i 2 de novembre, amb part del mercat apostant per 75 punts bàsics i una altra creient que aixecarà el peu de l'accelerador i optarà per 50 punts bàsics.

"Amb les últimes actes de la Reserva Federal, que es publicaran demà, i el darrer informe sobre l'IPC dels EUA, que es publicarà dijous, és probable que l'estat d'ànim segueixi sent una mica tens, ja que els mercats avaluen la possibilitat que la Reserva Federal torni a apujar els tipus d'interès en 75 punts bàsics al novembre i el risc que empenyi l'economia mundial cap a la recessió", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. "Aquest risc va ser reconegut per la governadora de la Fed, Lael Brainard, en els comentaris d'ahir a la nit, quan va expressar la seva preocupació pels retards en les polítiques, que podrien afectar l'economia durant els propers mesos", afegeix.

L'FMI ​​RETALLA PREVISIONS

A tot això s'hi han sumat les previsions econòmiques del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha retallat la seva estimació per al creixement mundial (encara que espera que la inflació hagi tocat sostre) i ha anticipat que "el pitjor encara ha d'arribar, i per a molta gent el 2023 se sentirà com una recessió".

En el cas d'Espanya, l'FMI ha retallat la previsió de creixement fins a l'1,2% per al 2023 des de l'anterior 2%, una estimació lleugerament més negativa que la del Banc d'Espanya (1,4%) i molt per sota del 2,1% previst pel Govern.

Amb tot, l'IBEX 35 ha perdut els 7.400 i els experts de Bolsamanía reconeixen que "no ofereix ni el mínim senyal de fortalesa" mentre s'acosta als mínims anuals. "Per a les properes sessions, la resistència clau és als 7.700 punts. Fins que no vegem un tancament per sobre d'aquests preus, no es confirmaria l'inici d'un rebot a l'índex espanyol", afirmen.

Dins del selectiu destaquen els forts descensos en Meliá, Repsol, Endesa i Solaria i les pujades en IAG i Inditex. Ferrovial també avança després d'anunciar que ha venut el seu negoci de serveis al Regne Unit amb una plusvàlua de 50 milions d'euros. Al Mercat Continu, Vidrala és el pitjor per una forta retallada de Citi.

ALEMANYA I ELS BONS

Avui continua pesant la decisió d'Alemanya, que ha proposat un paquet d'ajuda a llars i empreses davant dels preus elevats del gas que suposarà el desemborsament per part de l'Executiu de 96.000 milions d'euros. La proposta va provocar ahir fortes pujades en els rendiments dels bons alemanys.

"La pujada d'ahir dels rendiments dels bons alemanys va espantar els agents del mercat, i el diferencial entre els rendiments dels bons alemanys i italians s'ha començat a estrènyer, cosa que significa que Alemanya, que abans es considerava el lloc segur dels bons, ja no és el lloc on els operadors es poden sentir còmodes quan miren el mercat de deute", comenta Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.

ESCALADA A UCRANIA

El mercat també està molt pendent de l'escalada bèl·lica a Ucraïna després de l'últim bombardeig massiu ordenat per Vladimir Putin contra dotzenes d'objectius civils, incloent-hi la infraestructura energètica crítica.

Funcionaris russos i aliats del Kremlin van aplaudir els atacs de dilluns. Mentrestant, Putin ha advertit que n'hi haurà més si Ucraïna continua amb el que ha anomenat "actes terroristes" en territori rus. La Unió Europea ha denunciat els atacs amb míssils com a "crims de guerra" i el president francès, Emmanuel Macron, ha declarat que reflecteixen "un profund canvi a la natura" de la guerra.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9726 dòlars (+0,27%). El petroli, per part seva, cau al voltant d'un 2%. El Brent se situa als 94 dòlars i el WTI supera lleugerament els 89 dòlars.

L'or puja un 0,47% (1.683 dòlars) i la plata perd un 0,71% (19,47 dòlars).

El bitcoin es deixa un 0,5% (19.126 dòlars) i l'ethereum, un 1,35% (1.290 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,898%.

Últimas noticias