L'IBEX 35 s'enfonsa i perd els 9.000 malgrat les mesures després de la fallida dels bancs

Els inversors segueixen molt nerviosos davant d'un possible efecte contagi

Per

Bolsamania | 13 mar, 2023

Actualitzat : 18:49

L'IBEX 35 (-3,51%; 8.958,90 punts) i la resta de borses europees s'han enfonsat novament aquest dilluns després de les fortes retallades que es van veure a les borses mundials a finals de la setmana passada per la fallida del banc nord-americà Silicon Valley Bank (SVB). Els pitjors valors han tornat a ser els bancs, tant a Espanya com al Vell Continent.

La bona notícia del matí és que les autoritats dels Estats Units han decidit actuar. El Departament del Tresor ha designat aquest cap de setmana tant SVB com Signature, el banc especialitzat en 'criptos' també fallit la setmana passada, com a sistèmics, i ha anunciat un pla per donar suport als dipositants.

Així, aquests tindran ple accés als seus dipòsits com a part de les múltiples mesures aprovades. El fons d'assegurança de dipòsits de l'FDIC s'utilitzarà per cobrir els dipositants, molts dels quals no estaven assegurats a causa del límit de 250.000 dòlars dels dipòsits garantits.

Goldman Sachs considera que el paquet de mesures d'alleujament anunciat aquest diumenge per les autoritats dels Estats Units es queda curt

Juntament amb aquesta mesura, la Reserva Federal també ha dit que està creant un nou Programa de Finançament Bancari a Termini destinat a salvaguardar les institucions de la inestabilitat del mercat provocada per la fallida de l'SVB.

Tot això, no obstant, no sembla convèncer els inversors. Els experts continuen analitzant en quina mesura els fets responen a l'agressiva política de pujades de tipus de la Fed, que ha acabat posant les entitats financeres en una posició complicada. Silicon Valley Bank va fer fallida divendres, unes 44 hores després d'anunciar la seva intenció d'ampliar capital per cobrir un forat de gairebé 2.000 milions de dòlars, després que el banc vengués una cartera deficitària, composta majoritàriament per bons del Tresor dels EUA, per tornar els diners als seus dipositants -la majoria empreses tecnològiques- en l'actual entorn de pujada dels tipus d'interès.

En aquest sentit, Goldman Sachs ha dit que ja no veu motius perquè la Reserva Federal dugui a terme una pujada de tipus a la reunió de la setmana que ve a causa de les “tensions recents en el sector financer”.

"A la llum de la tensió al sistema bancari, ja no esperem que el FOMC dugui a terme una pujada de tipus en la seva propera reunió del 22 de març", ha dit el banc.

Anteriorment, Goldman esperava que la Reserva Federal pugés els tipus 25 punts bàsics. Al mes passat, el Comitè Federal de Mercat Obert va elevar el tipus d'interès dels fons federals en un quart de punt percentual, fins a un rang objectiu d'entre el 4,5% i el 4,75%, el més alt des de l'octubre 2007.

Els economistes de Goldman Sachs consideren que el paquet de mesures d'alleujament anunciat aquest diumenge es queda curt en comparació amb les mesures semblants adoptades durant la crisi financera del 2008.

Aquest dilluns tot continuarà girant al voltant d'aquest assumpte durant una jornada que, d'altra banda, està molt buida de referències macro rellevants. El més important de la setmana serà sens dubte la decisió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) de dijous. A més, demà es coneixerà la dada d'IPC dels Estats Units del febrer, també molt rellevant.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0737 dòlars (+0,88%). El petroli baixa un 2%. El Brent se situa als 81,26 dòlars i el WTI, als 75,17 dòlars.

L'or puja un 2,3% (1.911 dòlars) i la plata suma a prop d'un 7% (21,90 dòlars).

El bitcoin es dispara un 14% (24.171 dòlars) després de perdre divendres passat els 20.000 dòlars. L'ethereum s'apunta un 8% amunt (1.582 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,53%.

Últimas noticias