L'IBEX 35 i Europa cedeixen posicions en espera d'un acord als EUA

La reunió entre Biden i McCarthy sobre el sostre de deute s'ha saldat sense acord

Per

Bolsamania | 23 mai, 2023

Actualitzat : 18:45

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat aquest dimarts amb caigudes i, de nou, amb to molt moderat, en línia amb el que estem veient al llarg de les darreres sessions i setmanes (IBEX: -0,41; 9.267 punts). Els millors valors del selectiu espanyol han estat Colonial, Merlin, Bankinter i Telefónica. Al costat negatiu, destaquen Inditex, Amadeus i Fluidra.

A l'àmbit empresarial, atenció a les fortes caigudes de Julius Baer (-8%) després que el banc suís hagi informat d'un modest augment dels actius gestionats i de les entrades de diners durant els quatre primers mesos de l'any que va qualificar de "període difícil" per als gestors de patrimoni.

També fora del nostre país, és notícia TikTok, que ha presentat una demanda per impedir-ne la prohibició a Montana. També destaca l'acord pluriennal i multimilionari entre Apple i Broadcom per al desenvolupament de components de radiofreqüència 5G, incloent-hi filtres FBAR, i components de connectivitat sense fils d'avantguarda al territori nord-americà.

A Espanya avui es parla de la intenció de Naturgy de reprendre el seu projecte Géminis, per escindir-se en dues companyies, l'any que ve, segons publica Cinco Días. També, de l'entrevista al CEO d'Inditex a Expansión, el dia en què es compleixen 22 anys des que l'empresa sortís a borsa.

ENCARA SENSE ACORD

Wall Street va acabar aquest dilluns amb signe mixt i to moderat. La reunió entre Joe Biden i el líder del Congrés, Kevin McCarthy, sobre el sostre del deute, va finalitzar ahir a la nit sense acord, encara que va ser qualificada de productiva i van prometre continuar negociant per evitar un impagament catastròfic. Els dos es van reunir a la Casa Blanca durant més d'una hora. Prèviament, la secretària del Tresor, Janet Yellen, havia advertit que és "molt probable" que el seu departament es quedés sense prou liquiditat a principis de juny i que l'impagament podria produir-se tan aviat com l'1 de juny.

"El to d'aquesta nit ha estat millor que en qualsevol altra ocasió en què hàgim mantingut converses", va dir McCarthy als periodistes al sortir de la reunió amb el president. Biden, en una declaració a la nit, va estar d'acord que la sessió havia estat "productiva".

ELS PMI EN EL FOCUS

L'agenda d'aquest dimarts inclou la publicació dels PMI manufacturers i serveis del mes de maig a la zona de l'euro i als EUA. A la zona de l'euro, l'índex PMI compost d'activitat total s'ha situat en 53,3, fet que confirma un "robust creixement econòmic des del començament del segon trimestre de l'any". Tot i això, la dada s'ha desaccelerat respecte al 54,1 registrat a l'abril i ha quedat per sota de les previsions.

El Japó ha publicat també aquestes referències. El PMI manufacturer es va situar per sobre de 50 (nivell que marca el límit entre contracció i expansió), expandint-se per primera vegada en set mesos. Així, ha pujat a 50,8 des de 49,5. El PMI serveis va pujar fins a 56,3 des de 55,4 previ. En ambdós casos, van superar expectatives.

"Una de les tendències més notables dels últims mesos ha estat la divergència entre l'activitat del sector serveis i la del sector manufacturer", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, en referir-se a aquestes dades a la zona de l'euro. "En general, els PMI manufacturers s'han anat debilitant progressivament o han patit una reculada dels preus, mentre que les mesures d'ocupació s'han estancat. En canvi, l'activitat del sector serveis ha millorat i ho ha continuat fent durant el segon trimestre, ja que la caiguda dels preus de l'energia ha contribuït a alliberar la renda disponible i, per tant, impulsar un cert repunt del consum", indica.

En aquest sentit, cal ressaltar que el PMI manufacturer del maig de la zona de l'euro ha caigut fins a 44,6 des de 45,8 al maig, mentre que el serveis també ha baixat (de 56,2 a 55,9) però es manté àmpliament per a sobre de la marca de 50 i ha superat previsions (55,6).

L'IBEX ES LLANÇA A COBRIR EL BUIT BAIXISTA DEL 25 D'ABRIL

L'IBEX ha confirmat la superació de la resistència del curt termini que presenta als 9.279 punts. Per a les properes jornades, els experts de Bolsamanía creuen que el més probable és que podem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.406 punts, màxims del buit baixista que va deixar el 25 d'abril.

"Quan cobreixi aquests preus, podríem acabar veient un atac al nivell dels 9.539 punts, màxims anuals", indiquen els analistes de Bolsamanía. "Si pogués superar aquests nivells, és probable que pogués estendre els guanys fins al nivell dels 10.000 punts", afegeixen.

Per sota, el primer nivell de suport es troba als 8.967 punts, mínims del començament de mes.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0775 dòlars (-0,33%). El petroli avança un 1,5%. El Brent se situa als 77,12 dòlars i el WTI, als 73,25 dòlars.

L'or perd un 0,54% (1.967 dòlars) i la plata, un 1,39% (23,54 dòlars).

El bitcoin puja i cotitza als 27.300 dòlars. L'ethereum també suma, fins als 1.856 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,742%.

Últimas noticias