L'IBEX 35 es queda al límit dels 9.400 punts després de marcar màxims anuals

Santander, que ha presentat el seu Pla Estratègic, i la resta d'entitats han pujat amb força

Per

Bolsamania | 28 feb, 2023

Actualitzat : 18:02

L'IBEX 35 ha pujat un 0,86% (9.364 punts) i es queda al límit dels 9.400 punts després de marcar nous màxims anuals gràcies a les fortes alces de Santander, que aquest dimarts ha presentat el seu Pla Estratègic. El banc càntabre ha animat la resta d'entitats financeres, que també jan avançat recolzades en un informe favorable de Deutsche Bank, que ha elevat el preu objectiu de tots els bancs espanyols.

Aena, que ha anunciat els comptes del 2022, s'ha colat entre els valors que millor ho han fet. Al costat negatiu, els pitjors són Grifols i Acciona, que igualment han publicat xifres, així com Fluidra i Logista. La resta de borses europees ha tingut una sessió més tèbia.

Al Mercat Continu, han destacat els forts guanys de Soltec i Gestamp després de publicar les seves xifres; i les caigudes destacades d'OHLA i Prosegur després de 'confessar-se' davant els inversors.

Cal assenyalar que, després d'aquestes pujades, el selectiu espanyol tanca el febrer a màxims de tres anys. L'IBEX ha aconseguit repuntar un 4% al segon mes de l'any i acumula un 14% de revaloració el 2023.

RESULTATS

Avui segueix l'allau de comptes empresarials. En el que és sens dubte una forma irracional i inoperativa de presentar resultats, les companyies tornen a esgotar terminis per comunicar els seus números del quart trimestre i del 2022.

Aquest dimarts, últim dia per anunciar les xifres sense haver d'entrar en detalls semestrals, se n'està vivint una nova allau després d'ahir. El cúmul d'informació, sens dubte, contribueix a la manca de transparència i caldria que el regulador racionalitzés aquesta manera d'actuar per part de les companyies.

Aena, que ha enviat el comunicat de resultats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) passades la una del matí, ha tancat l'exercici 2022 amb un benefici de 901 milions enfront de les pèrdues de 475 milions del 2021. La companyia ha anunciat un dividend de 4,75 euros bruts per acció.

Avui és també un dia clau per a Banc Santander i el seu conseller delegat, Héctor Grisi, ja que l'entitat presenta el seu Pla Estratègic. El banc pagarà un dividend de 5,95 cèntims i anuncia un altre programa de recompra d'accions. Eleva la política de retribució a l'accionista del 40% al 50% dels beneficis.

Igualment ha estat un dia clau per a Grifols, que ha publicat resultats (el benefici millora un 10,4% el 2022), però no ha convençut els inversors.

A nivell macro, atents a les dades d'inflació, especialment a l'IPC d'Espanya (puja al 6,1% al febrer). Al Japó s'ha publicat la producció industrial, que ha caigut un 4,6% al gener enfront de l'estimació de -2,6%.

QUANT MÉS POT AGUANTAR EL RAL·LI?

Els experts es pregunten quant més es pot estendre el ral·li de l'any, amb el DAX pujant més d'un 10% el 2023 i l'FTSE 100, un 6,5%. Davant d'això, els mercats nord-americans ranquegen davant la perspectiva de més pujades de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), especialment després de les últimes dades macro sorprenent a l'alça. L'S&P només puja un 3,6% des del començament d'any, mentre que el Dow Jones es manté pla.

Després de les caigudes registrades als EUA a finals de la setmana passada, els mercats europeus van començar ahir la setmana amb força bon peu, impulsats per uns bons resultats. Els mercats nord-americans també van arrencar la setmana de manera positiva, tot i que l'impuls aviat va donar pas a la cautela, ja que van tancar molt lluny dels màxims del dia.

"La resistència de la inflació continua sent la principal preocupació dels inversors després de les xifres d'inflació dels EUA de la setmana passada, que van superar les expectatives. Demà coneixerem l'IPC avançat d'Alemanya, al qual seguirà l'IPC avançat de la UE dijous. Ja sabem que el BCE té la intenció de pujar 50 punts bàsics al març, ja que s'hi ha compromès diverses vegades, però el que vingui després segueix sent una incògnita”, explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0604 dòlars (-0,01%). El petroli puja al voltant del 2%. El Brent se situa als 83,91 dòlars i el WTI, als 77,51 dòlars.

L'or puja un 0,51% (1.834 dòlars) i la plata, un 0,7% (20,93 dòlars).

El bitcoin cotitza als 23.432 dòlars i l'ethereum, als 1.635 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,94%.

Últimas noticias