L'evolució del PIB xinès dependrà de les polítiques contra la Covid i els estímuls

Des de Pantheon Macroeconomics no creuen que es compleixin els objectius del Govern

Per

Bolsamania | 18 abr, 2022

Els experts coincideixen en concloure que l'expansió de l'economia xinesa s'ha alentit al primer trimestre de l'any per les restriccions aplicades dins de la política de contagis zero contra el coronavirus. De fet, la menor evolució del seu producte interior brut (PIB) ha estat més gran cap al final del període, per la qual cosa també es deixarà notar en el segon trimestre de l'any i el compliment dels objectius dependrà de la Covid-19 i els estímuls econòmics.

El PIB del primer trimestre de la Xina ha crescut més ràpid del previst malgrat l'impacte dels tancaments provocats per la Covid en algunes parts del país al març, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística aquest dilluns. L'economia ha avançat un 4,8% respecte a fa un any i ha superat les expectatives d'un increment del 4,4%. Tot i això, els experts no són tan optimistes.

"Com revelen les dades mensuals, la veritable pèrdua d'impuls no es va produir fins al final del trimestre, per la qual cosa creiem que aquest alentiment es prolongarà fins al segon trimestre, cosa que deixarà molt per recuperar a la segona meitat de l'any", expliquen des de Pantheon Macroeocnomics, que sostenen que així serà difícil assolir els objectius marcats pel Govern de créixer "al voltant d'un 5,5%". Apunten que per aconseguir-ho, hauran de deixar de banda la política aplicada contra la pandèmia.

"El perllongat tancament de Xangai i els controls a les carreteres de diverses províncies han pertorbat greument la logística a la Xina. El govern central intenta ara equilibrar la minimització de les pertorbacions amb el control de l'última onada d'infeccions pel virus Covid, però és probable que les pertorbacions durin setmanes i pesin sobre l'activitat a l'abril i fins al maig, si més no", indiquen des d'Oxford Economics. Aquests experts defensen que els serveis i el consum de les llars es veuran especialment afectats per l'impacte directe de les restriccions de mobilitat, així com per les perspectives desfavorables d'ingressos i ocupació derivades de l'afebliment de l'economia.

Per sectors, a Pantheon destaquen que el que millor comportament ha tingut durant els primers mesos del 2022 ha estat el secundari, amb un creixement interanual del 5,8% enfront del 2,5% del període anterior, mentre que el primari i el terciari s'han alentit, del 6% al 4% i del 6,4% al 4,6%, respectivament.

"La fortalesa del sector secundari és, en part, una prolongació del repunt del tercer trimestre, quan la crisi energètica nacional va afectar durament el sector. Aquest repunt està destinat a desaparèixer; el sector manufacturer xinès s'enfronta a molts reptes aquest any, i està rebent principalment el suport de l'oferta", defensen.

"L'experiència passada demostra que els fabricants xinesos poden reprendre la feina i liquidar els endarreriments ràpidament un cop s'aixequen les restriccions", assenyalen des d'Oxford Economics, que esperen que l'activitat a les indústries de Jilin i Xangai es reprenguin al més ràpid possible a mesura que se suavitzin les estriccions.

"Esperem una resposta més gran de la política macroeconòmica en el segon trimestre per apuntalar el creixement, però l'impacte serà limitat en el context d'una mobilitat restringida. L'eficàcia de l'estímul polític dependrà que la mobilitat segueixi estant restringida a gran escala, per això que els riscos per a les perspectives segueixen sent esbiaixats a la baixa", afegeixen.

Tot i això, des de Pantheon Macroeconomics no són tan optimistes i creuen que el compliment de l'objectiu del creixement "al voltant del 5,5%" dependrà de com en sigui de generosa aquesta interpretació d'"al voltant". Per això, indiquen que tot dependrà de com en sigui d'agressiva l'aplicació dels estímuls per aixecar l'economia.

Últimas noticias