bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol, afectat pels dubtes dels inversors, no ha pogut mantenir les pujades d’ahir dimarts i ha perdut els 10.300 punts.

L'IBEX-35 ha tancat la sessió d’aquest dimecres en terreny negatiu. La cautela ha tornat als mercats després de les fortes pujades experimentades ahir dimarts, una deriva que s'ha deixat sentir des de primera hora del matí. El selectiu espanyol ha acabat la sessió amb una caiguda del 0,99% i una cotització de 10.261 punts, i ha tornat a entrar en pèrdues anuals, del 0,18%, en comparació dels guanys que experimenten altres selectius com l’Eurostoxx (+9%) o el DAX alemany (+12%).

El CAC francès també s'ha vist afectat pels dubtes dels inversors i ha retrocedit un 0,55%.

La incertesa derivada dels atacs terroristes de París continua molt present als mercats, fins al punt que els inversors es pregunten com es veuen afectades les borses pel jihadisme. Els analistes adverteixen que el terrorisme és un fenomen amb el qual, per desgràcia, estem acostumats a viure, i expliquen que el que ha passat a París no tindrà gaire efecte a les borses.

Coincideix amb aquesta postura el president de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès) de Richmond, Jeffrey Lacker, que aquest dimecres ha dit en declaracions a la CNBC que qualsevol impacte econòmic que puguin tenir els atemptats a la capital francesa serà transitori. «Durant un temps, la gent pot ser cautelosa i retrocedir una mica» en les seves posicions, però això és una cosa que «tendeix a ser transitòria», ha remarcat.

Precisament, Lacker ha fet aquestes declaracions hores abans de la publicació de les actes de l'última reunió de l'organisme que presideix Janet Yellen, que es va celebrar el 28 d'octubre passat. Els inversors les esperen ansiosos, ja que les dades que es facin públiques aquesta tarda podrien avançar les intencions de la Fed sobre una pujada o no dels tipus d'interès abans que acabi l'any. Els futurs dels fons federals atorguen un 70% de probabilitats a una pujada de tipus per part de la Reserva Federal en la seva propera reunió, prevista per als dies 15 i 16 de desembre.

LA MOROSITAT BANCÀRIA, EN MÍNIMS

A Espanya aquest dimecres s'han conegut les dades sobre la morositat bancària, que es continua reduint a mesura que avança la recuperació econòmica i ja se situa en nivells que no es veien des del març del 2013.

En concret, la morositat dels crèdits concedits per bancs, caixes i cooperatives a particulars i empreses va caure fins al 10,67% al setembre, en comparació del 10,95% del mes anterior, amb la qual cosa s'apropa als nivells del març del 2013 (10,4%), segons les dades provisionals fetes públiques pel Banc d'Espanya.

FORTA CAIGUDA DE TELEFÓNICA

Telefónica, per la seva banda, ha estat un dels pitjors valors de l'IBEX aquest dimecres. La companyia ha tancat la sessió amb una caiguda del 2,20% després que hagin començat a cotitzar els drets corresponents al pagament del primer dividend amb càrrec als resultats del 2015 sota la fórmula de l’scrip dividend, que dóna als inversors l'opció de cobrar-lo en efectiu o en accions.

El segon dividend del 2015, d’un import de 0,40 euros, s'abonarà en efectiu durant el segon trimestre del 2016. Aquest dimecres, per tant, han començat a cotitzar els drets, i l'operadora es compromet a comprar-los per un import brut de 0,345 euros. Els drets continuaran cotitzant al mercat fins al 2 de desembre.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha explicat que, «malgrat la sessió correctiva d'aquest dimecres, l'aspecte tècnic no varia en absolut respecte al que hem comentat en els últims dies. Al cap i a la fi, les zones de control estan ben definides: els 10.000 punts com a zona de suport i els 10.630 punts com a zona de resistència».

«I mentre l'IBEX-35 cotitzi dins d'aquest interval de preus no tindrem cap pista fiable del que podria ser el proper moviment en tendència», ha remarcat l'expert. Ara bé, ha assenyalat, «veient el comportament dels dies que han transcorregut d’aquesta setmana, som més positius que baixistes. Les borses europees van reaccionar aquest dilluns amb precisió màxima des de la zona de suport (abans resistència) dels màxims del mes de setembre, i aquest és el principal motiu pel qual, a dia d'avui, el nostre biaix de trading és més alcista que baixista».

De fet, diu Rodríguez, «correccions puntuals a banda (lògiques i normals dins de tota tendència alcista), les figures de volta en forma de “doble vall” que presenten molts dels índexs europeus apunten cap als màxims anuals». No obstant això, alerta: «No dubtin que l’índex es prendrà el seu temps; no serà bufar i fer ampolles. A curt termini, estarem atents a Telefónica, que després que avui hagin començat a cotitzar els drets per al repartiment de dividend, podria experimentar un continu degoteig a la baixa fins a principis de desembre».

contador