ep euro dolar portada
Europa Press

L'euro i la lliura estiren la recuperació enfront d'un dòlar en retirada, de la mà de la reculada en el rendiment dels bons dels EUA. L'índex del dòlar ha caigut per sota de 111,50, mentre s'allunya dels màxims de la setmana passada als 114,78. La lliura ha aconseguit remuntar fins a 1,14 dòlars, en què podria ser la seva sisena jornada consecutiva de pujades des dels mínims històrics als 1,0350 dòlars. La recuperació ha estat del 10% per a la moneda del Regne Unit. L'euro aconsegueix depassar i consolidar els 0,98 dòlars, però es manté lluny de la paritat.

  • 1,0698$
  • 0,01%

La decisió del govern del Regne Unit de cancel·lar el pla de retallada d'impostos que havia proposat a la setmana passada va vestir d'optimisme els mercats. Tot i això, "això no obeeix que les coses van millor, ni de bon tros; però sí sembla haver vençut la idea que una mesura d'aquest tipus sense finançament clar hagués generat un augment del deute públic que hauria impactat de nou en la economia britànica, molt malmesa aquests dies", indica Adrián Aquaron fundador de Trader College. "La lliura té molts esculls per davant abans de canviar el seu biaix baixista actual, però és notable la seva millora, tal com es veu en l'encreuament euro/lliura, amb una forta empremta baixista", explica.

L'impuls de la moneda britànica coincideix amb una reculada del dòlar marcada per una forta correcció a la baixa dels rendiments dels Estats Units. El rendiment del bo del Tresor nord-americà a 10 anys va caure a un mínim intradiari del 3,57%, ja que es va situar per sota del màxim anual de la setmana passada, al 4,02%.

"El retrocés dels rendiments nord-americans i del dòlar sembla reflectir, en part, que els participants al mercat s'han sentit més còmodes amb la idea que la Fed s'acosta al final del seu cicle de pujades de tipus", comenten els experts de MUFG. El mercat de tipus d'interès dels EUA espera que la Fed redueixi el ritme de les pujades de les taxes, ja que els tipus d'interès es mouen més cap a un territori restrictiu i s'espera que la inflació encara disminueixi més de cara al proper any, després d'haver arribat a un màxim del 9,1% al juny.

Aquestes expectatives s'han vist alimentades a les darreres hores després de l'avís de l'ONU a la Fed sobre els increments de taxes. En concret, la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) ha publicat aquest dilluns un informe en què adverteix que la política monetària i fiscal dels bancs centrals està posant en perill l'economia mundial. Afirma que, en particular, les pujades dels tipus d'interès als Estats Units reduiran els futurs ingressos dels països en desenvolupament en 360.000 milions de dòlars.

La moneda que no ha aprofitat el momentum és el ien, ja que es manté perillosament a prop de 145,00 iens, nivell que presumptament podria disparar una intervenció del Banc del Japó.

Tot i això, des de MUFG avisen que aquestes caigudes no són més que una pausa en la fortalesa de la moneda dels EUA. "Els últims esdeveniments han tret el vent de les espelmes del dòlar més fort, però no estem convençuts que sigui el començament d'una reversió més sostinguda a la baixa", afirmen.

Noticias relacionadas

contador