• La divisa nipona escala a màxims de 16 mesos
  • Trump aprova aranzels per valor de 60.000 milions de dòlars a la Xina
Tokio Japón Tokyo Japan Nikkei Bolsa 630

Els principals parquets del continent asiàtic es tenyeixen de vermell intens aquest divendres i prenen el relleu de Wall Street i de les borses europees, que han experimentat fortes pèrdues el dijous, després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi llançat el seu vaitot a la Xina. La imposició d'aranzels per valor de 60.000 milions de dòlars a les importacions del continent asiàtic també han pesat en el dòlar, que es canvia de mans per sota dels 104,80 iens, mínims de 16 mesos.

  • 37.628,48
  • -2,16%

L'avanç de la divisa nipona ha pesat en el Nikkei, que es deixa un 4,51%, però són les borses de la Xina continental les que es porten la pitjor part. El Xangai composite cau més d'un 4%, mentre que l'índex de Shenzhen ho fa un 5%, arrossegades pel temor dels inversors al fet que la mesura deslligui una guerra comercial entre les dues principals potències econòmiques del planeta.

*Trump ha signat el memoràndum "centrat en l'agressió econòmica de la Xina" que permetrà imposar aranzels a una sèrie de productes procedents del gegant asiàtic, que es coneixeran en un termini de 15 dies. Podrien ser més de 100 que, segons l'Administració de *Trump, es van desenvolupar mitjançant l'ús de secrets comercials que la Xina va robar a les empreses nord-americanes o va forçar a lliurar-los a canvi d'accedir al seu mercat.

Davant aquestes mesures, el gegant asiàtic no s'ha quedat de braços plegats i ha anunciat aranzels per valor de 3.000 milions de dòlars sobre una sèrie de productes nord-americans, incloent-hi fruita seca, va venir o tubs d'acer -que es gravaran amb el 15%-, i del 25% sobre productes carnics (porc) i alumini reciclat, segons va dir el Ministeri de Comerç en un comunicat a la seva pàgina web recollit per l'agència.

El Hang Seng d'Hong Kong es deixa un 3,22%, mentre la cotització de Tencent Holdings es recupera fins al 4,87%, des de pèrdues que han aconseguit el 7% en la sessió. El Kospi sud-coreà cedeix un 3,29% i Singapur ho fa un 2,66%. Les caigudes són més moderades en els parquets del Pacífic, que tanquen un 1,96% a baix en el cas del ASX200 australià i un 0,99% es deixa el parquet de Nova Zelanda. Tailàndia cau un 0,63%, Malàisia ho fa un 0,67% i Bombai un 2,68%.

contador