ep el presidente del gobierno pedro sanchez se reune por videoconferencia con los presidentes
Moncloa

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents autonòmics que si l'evolució de la pandèmia és positiva i si res no es torça, moltes comunitats sortiran l'estat d'alarma al llarg dels pròxims dies.

Segons han informat fonts autonòmiques, així ho ha avançat Sánchez durant l'onzena reunió que ha mantingut amb els presidents de comunitats i ciutats autònomes des que va ser declarat l'estat d'alarma, trobada per videoconferència en el qual també els ha dit que està convençut que la totalitat del país n'haurà sortit a la fi de juny o principis de juliol.

De moment, el Congrés dels Diputats ha autoritzat la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que estarà en vigor fins al pròxim 7 de juny, encara que també és veritat que aquest dissabte el cap de l'Executiu va reconèixer que s'estava plantejant demanar una nova extensió.

Aquestes reunions amb els presidents autonòmics, que són setmanals des de mitjan març, seguiran la mateixa tònica i freqüència fins que finalitzi l'estat d'alarma. Posteriorment, seran mensuals, segons han explicat les fonts consultades.

Sembla a més que el lehendakari Iñigo Urkullu ha demanat durant la Conferència de presidents amb Sánchez que es modifiqui el format d'aquestes reunions. El president li ha respost que preveu mantenir-les fins a finals de juny, quan totes les CCAA hagin entrat en la nova normalitat. I a partir de juliol mantenir-les amb freqüència quinzenal o mensual.

CONSELL INTERTERRITORIAL DE TURISME

En aquesta cita, a més d'anunciar que el primer pagament del fons no reemborsable de 16.000 milions per a les CCAA es farà al juliol, Sánchez també ha demanat als dirigents regionals que potenciïn sobretot el turisme nacional perquè sigui el que "empanyi i tibi del carro" de cara a la temporada d'estiu, i ha anunciat que la ministra del sector, Reyes Maroto, convocarà pròximament el Consell Interterritorial per consensuar mesures amb totes les comunitats.

Tal com ha dit, el Govern està elaborant protocols per implantar mesures de seguretat en l'àmbit turístic com a pas necessari per garantir un retorn segur a la normalitat en aquest sector. El cap de l'Executiu ha insistit en la idea que ja va anunciar aquest dissabte, i és que espera que a la fi de juny o principis de juliol tot el país recuperi la llibertat de moviment. Per això, ha instat als presidents a comunicar a la ciutadania que ja poden començar a planificar les seves vacances per als mesos de juliol i agost, un plantejament que també vol dirigir al turisme estranger.

Encara que no ha concretat la data del Consell Interterritorial, Sánchez considera que aquest és el millor fòrum perquè la ministra debati amb les comunitats autònomes sobre la reactivació de l'activitat turística, després que alguns presidents sol·licitessin una videoconferència monogràfica sobre el tema.

Noticias relacionadas

contador