• El Suprem firma l'ordre de llibertat de Carmen Forcadell
el presidente carles puigdemont con la presidenta del parlament carme forcadell

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha abandonat la presó d'Alcalá Meco poc després de les 14:00 hores del migdia, després d'abonar la fiança de 150.000 euros decretada pel jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem. El magistrat ha signat l'ordre de llibertat i Forcadell ha sortit de les dependències penitenciàries en breu, en el seu vehicle oficial i acompanyada de l'exmembre de la Mesa del Parlament, Anna Simó.

Forcadell havia ingressat passada la una de la matinada d'aquest divendres a la presó madrilenya on es troben des de fa una setmana les exconselleras Meritxell Borràs i Dolors Bassa i a primera hora del matí, l'advocat de la presidenta de Cambra catalana, Andreu Van den Eynde, ha realitzat els tràmits del pagament de la fiança. La quantitat l'ha assumit l'ANC, mitjançant la Caixa de Solidaritat que l'entitat sobiranista va posar a disposició de la ciutadania per rebre donatius destinats a sufragar les despeses penals dels polítics catalans que tenen causes obertes amb la Justícia.

MESURES CAUTELARS

En declaracions als mitjans a la portes del Suprem després de conèixer les mesures cautelars imposades, el lletrat ha explicat que Carme Forcadell es troba bé i "forta". Van den Eynde ha dit que analitzaran l'acte per avaluar la "diferència de tracte" amb la resta d'investigats de la Mesa del Parlament, que van comparèixer també aquest dijous: llibertat per a Joan Josep Nuet i llibertat sota fiança de 25.000 euros -que hauran d'abonar en una setmana- per a Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet.

Port tant, Forcadell ha estat l'única que ha hagut d'ingressar al centre penitenciari i ho ha fet a la mateixa on fa una setmana que es troben les exconselleres Meritxell Borràs i Dolors Bassa. Fa 20 anys que l'alt tribunal no prenia una decisió similar.

El magistrat ha imposat mesures cautelars per a tots ells una vegada que hagin dipositat les respectives fiances. Així, tindran prohibició de sortir del territori nacional, se'ls retirarà el passaport i tindran compareixences setmanals al jutjat.

Llanera ha adoptat aquesta decisió després que la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i almenys tres exmembres de la Mesa del Parlament català manifestessin, a última hora, que renunciaven a la via unilateral d'independència.

REACCIONS

Les reaccions des del món de la política no s'han fet esperar. La mateixa Forcadell va llançar un tuit abans del seu ingrés penitenciari en què ha agraït "el suport i estima" brindat.

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha criticat l'ingrés a la presó de Forcadell. "Així és la democràcia espanyola", s'ha exclamat. "Carme Forcadell farà nit a la presó per haver permès el debat democràtic. Per permetre parlar i votar! ", ha afegit en un tuit després de saber la decisió del Tribunal Suprem.

El líder d'ERC i vicepresident de la Generalitat cessat, Oriol Junqueras, ha enviat aquest dijous una "abraçada immensa" als membres de la Mesa del Parlament investigats que han declarat al Tribunal Suprem.

"Per molt llarga que sigui la tempesta, el sol sempre torna a brillar entre els núvols", ha afegit en un missatge de Twitter que ha fet escriure des de la presó.

Des de SíQueEsPot, Lluís Rabell, ha valorat com "una bona notícia" que exmembres de la Mesa de la cambra investigats quedin en llibertat, i ha desitjat que surti aviat de la presó la presidenta, Carme Forcadell.

"Tant de bo la presidenta pugui fer-ho sense tardança. S'obre una porta d'esperança per als 'Jordis' i les conselleres i els consellers empresonats. Seguim", ha afegit en un tuit després de la decisió del TS sobre la Mesa.

L'exsecretari general de Podem, Albano Dante Fachín ha considerat intolerable que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pugui passar la nit a la presó fins a reunir la fiança de 150.000 euros que li ha imposat el jutge.

"Que @ForcadellCarme passi una sola nit a la presó al país governat per una banda de lladres com és el PP no és tolerable", ha valorat en un apunt del seu compte de Twitter, recollit per Europa Press, després de conèixer la fiança imposada.

contador