• L'operadora de telecomunicacions ha baixat un 1,2%, igual que Banco Popular
  • La resta de bancs han tancat amb pèrdues més moderades
décimos de loteria

Loteria de Nadal i bancs. O bancs i Loteria de Nadal. La sessió d'aquest dijous, 22 de desembre, ha estat marcada per pèrdues moderades en la banca, que segueix llastrada per la sentència de la Unió Europea sobre les clàusules sòl. A més, les caigudes a Telefónica, de l'1,2%, han frenant a l'IBEX en el seu objectiu d'acabar l'any en positiu.

L'IBEX va caure 'només' un 0,38% aquest dimecres després d'haver arribat a perdre més d'un 1%, arrossegat a la baixa pels bancs. Avui, el selectiu ha tancat amb una caiguda del 0,41%, fins a 9.333,60 punts. Els valors més a la baixa han estat Mediaset (-2,8%) i ArcelorMittal (-2%), mentre Gamesa (+1,8%) i Técnicas Reunidas (+1,1%) han liderat els guanys.

Popular ha baixat un 1,2%, un moviment lleu però que es produeix després de perdre aquest dimecres gairebé un 6%, mentre que la resta d'entitats, després d'aclarir l'impacte que té en els seus comptes la sentència europea sobre les clàusules sòl, van caure entorn d'un 1% i per sota d'aquest percentatge. El temor inicial es modera encara que de ben segur aquest tema seguirà generant titulars en els propers mesos.

A més, se segueix mirant a Itàlia i als seus bancs, amb l'atenció posada, especialment, en Monte dei Paschi, que sembla ha fracassat en el seu intent per captar capital, per la qual cosa l'Estat, gairebé amb tota seguretat, acabarà intervenint. Les seves accions han baixat un 6%.

ECONOMIA I ESTRATÈGIA

Als Estats Units, s'ha publicat que el PIB va créixer en el tercer trimestre un 3,5%, el seu major ritme en els dos últims

Als Estats Units, s'ha publicat que el PIB va créixer en el tercer trimestre un 3,5%, el seu major ritme en els dos últims anys, segons ha mostrat la tercera i última revisió realitzada i publicada pel Departament de Comerç. Una dada per sobre del 3,3% esperat pels experts. En qualsevol cas, no ha tingut massa influència en Wall Street, que cotitza sense tendència definida mentre el Dow Jones no es decideix a superar els 20.000 punts.

A nivell estratègic, GVC Gaesco Beka s'ha mostrat optimista amb el futur de la renda variable. De fet, veu un potencial del 26% per fonamentals en l'Ibex 35, per sobre de 10.800 punts, i ha seleccionat 15 accions al mercat espanyol per prendre posicions (entre ells Telefónica, DIA, Euskaltel, NH Hotels i Cellnex).

ANÀLISI TÈCNICA

El fet que BBVA no hagi pogut superar la resistència de 6,65 euros és negatiu per al comportament de l'IBEX a curt termini

Amb tot, a l'IBEX li queden cinc oportunitats (dilluns que ve és festiu i la borsa no obre) per acabar l'any en positiu i aconseguir superar el nivell dels 9.544 punts. La mala notícia és que BBVA, el títol avançat del selectiu i en el qual s'ha vingut recolzant, ha fet un pas enrere en ser una de les entitats més afectades per la sentència que reconeix retroactivitat total als afectats per les clàusules solc. L'entitat s'ha allunyat de la resistència dels 6,65 euros, tal com precisa l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez.

Des dels mínims de desembre, les borses europees, inclòs l'IBEX, pugen de mitjana un 10%, malgrat les lleus caigudes d'avui, entorn del 0,1%. "Sense cap dubte, tenim grans formacions de tornada d'implicacions alcistes en molts dels índexs i valors de pes europeus", explica Rodríguez, encara que adverteix que això no és incompatible amb assistir a "alguna que una altra correcció de certa intensitat".

Noticias relacionadas

contador