ep la presidenta del banco central europeo christine lagarde
Thierry Monasse
11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

L'IBEX ha baixat un 0,58%, fins als 9.518,5 punts, després de la roda de premsa de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha assenyalat que revisaran la seva estratègia de política monetària al llarg de 2020. Els inversors han apostat per les vendes, sobretot al sector bancari, en descomptar que l'organisme mantindrà els seus actuals estímuls monetaris i els tipus ultrabaixos durant el present exercici.

El BCE revisarà la seva estratègia per fer front als baixos nivells d'inflació i per buscar més eines amb les quals estimular l'economia durant la propera crisi.

"Estic preocupada sobre els tipus baixos, preferiria tenir tipus més alts i creixement més alt. Esperem tenir més creixement en el futur, seria un problema fabulós amb el de lidiar", ha comentat Christine Lagarde.

També ha afegit que "els riscos continuen llastant el creixement, però veiem que són menys pronunciats" que al desembre perquè "la signatura de l'acord Xina-EUA ha reduït la incertesa".

L'euro es deprecia un 0,5%, fins als 1,1035 dòlars, mínims de 2020 i nivells de preus no vistos des del 9 de desembre de l'any passat. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cau amb força fins al 0,36% i la prima de risc es manté als 67 punts.

Bankia, CaixaBank, BBVA i Santander han tancat en negatiu. L'únic banc que ha aconseguit pujar lleugerament ha estat Bankinter després de comunicar un benefici rècord de 551 milions el 2019, un 4,6% més.

ACS també ha viscut una mala jornada, amb caigudes del 5%, després d'anunciar un impacte negatiu de 400 milions en els seus resultats. A més, l'aerolínia IAG (-4%) s'ha vist afectada per la crisi del coronavirus xinès. Igualment, Repsol (-3,4%) s'ha vist penalitzada per les caigudes del cru davant la pressió de la situació a la Xina (el petroli Brent cau un 2,4%, fins als 61,66 dòlars).

CORONAVIRUS DE LA XINA I DAVOS

La situació a la Xina, per la crisi de virus de Wuhan, és sens dubte un altre dels assumptes que els inversors no perden de vista. Ja ascendeixen a 17 les morts per aquest motiu i a 540 els casos d'infectats. Les autoritats xineses han tancat tots els transports a Wuhan per contenir aquest nou coronavirus. Els experts segueixen advertint que el festiu de l'Any Nou xinès serà el moment clau per constatar la perillositat del virus. De moment, l'OMS tornarà a reunir aquest dijous per decidir si declara finalment l'emergència internacional.

Pel que fa a altres assumptes de la jornada, aquest dijous seguiran arribant notícies des del Fòrum de Davos, on ahir va intervenir el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez. Expliquen alguns mitjans que, en les 48 hores que ha estat a Davos, Trump no va creuar ni una salutació amb Sánchez i, en canvi, va sopar amb Ana Botín. D'altra banda, el secretari de Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, ha dit des del Fòrum que, abans de donar-los lliçons sobre les seves inversions en combustibles fòssils, l'activista Greta Thunberg hauria d'anar a la universitat a estudiar economia.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"A poc a poc i sense fer gaire soroll l'IBEX s'acosta perillosament al suport dels 9.460 punts, la base del lateral pel qual s'està desplaçant el preu des de fa una mica més d'un mes. Cosa que deixa la porta oberta al fet que, des aquí, comenci a rebotar com ha ocorregut en el passat", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El perill vindria de la mà de la perforació, en tancaments, de la base de lateral. Doncs des d'aquest moment es confirmaria un doble sostre amb objectiu (mínim teòric) als aprox. 9.250-9.300 punts, cosa que el portaria a la seva vegada a perforar la base del canal alcista pel qual s'està desplaçant el preu des d'agost. Però no ens avancem als esdeveniments, perquè aquesta situació ja l'hem viscut fa poc", afegeix aquest expert.

"I és que els laterals són així, quan sembla que anem a trencar per baix arriba el rebot i quan tot apunta que es van a superar resistència els preus s'enfonsen. En resum, ens trobem en la mateixa situació que la setmana passada, o que fa dos. Laterals... Esperant que el preu es decanti finalment per un o altre costat", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador