coronavirus-covid-19-des-medecins-diffusent-un-spray-antiseptique-sur-une-femme-rapatriee-de-chine-en-indonesie-le-2-fevrier-2020 20200215123322

Tot Europa continua caient aquest dimarts. Malgrat un intent de repuntar durant els primers compassos de la jornada, els índexs es mostren incapaços de rebotar després de la patacada del dilluns. El selectiu espanyol, que ahir va perdre un 4%, es deixa ja més d'un 1% (-1,2%. 9.367) pressionat pels forts descensos en els bancs. Bankia, Sabadell o Bankinter es deixen entre un 2% i un 3%. Recordem que l'índex té un suport en els 9.357 punts, nivell que, si el perdés, el duria cap als 9.100 punts.

  • 11.054,30
  • 0,24%

Mentre que els nous casos de coronavirus han continuat disminuint a la Xina, han augmentat a Corea del Sud, així com a Europa i a la resta del món, agitant els mercats mundials. Els temors a una pandèmia i la prolongada pertorbació econòmica que se'n derivaria han provocat davallades de les més greus que s'han vist des de fa anys a alguns sectors del mercat. Cal destacar que, a Espanya, un metge italià que feia turisme a Tenerife ha donat positiu del virus.

Les vendes de renda variable han portat als inversors cap als mercats de bons, la qual cosa ha fet que el rendiment del bo a 30 anys dels Estats Units hagi caigut a mínims històrics, mentre que els preus de l'or han assolit un nou màxim històric respecte de la lliura esterlina, i també han arribat als nivells més alts respecte del dòlar des de 2013.

La preocupació per la caiguda de la demanda també ha fet que els preus del petroli s'enfonsessin bruscament, ja que els mercats especulen que una desacceleració econòmica prolongada desembocaria en un excés d'oferta. El petroli es manté pla aquest dimarts després dels últims descensos.

"No hi ha dubte que els mercats financers s'estan adonant que és probable que aquesta crisi tingui una vida útil una mica més llarga del que molts pensaven fa un parell de setmanes. No obstant això, els brots de grip no són res de nou. Cada any n'hi ha, i segons l'Organització Mundial de la Salut, la grip mata fins a 650.000 persones a l'any, però els mercats estan reaccionant a un brot que fins ara només ha afectat una fracció d'aquesta xifra", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Això no resta importància a la gravetat del brot de coronavirus, tenint en compte que en sabem molt poc, però podria argumentar-se que la reacció dels governs davant d'aquest brot, tancant fronteres i restringint moviments, en realitat està empitjorant les coses, a més de sembrar la confusió i la por entre les seves poblacions", afegeix Hewson.

Amb tot, i després de la patacada d'aquest dilluns, l'Ibex s'enfronta ara a aquest suport dels 9.357 punts. Si el perd, aniria cap als 9.100 punts. "Aquest nivell de preus (els 9.100) és clau per a la seva evolució tècnica a mitjà i llarg termini. Si no aconseguís mantenir-se en aquest entorn, és més que probable que el futur tècnic més immediat de l'índex espanyol s'ompli de núvols negres", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

Al pla empresarial, Endesa ha publicat comptes de 2019, amb una caiguda del 87,9% del benefici net causat per una deterioració neta de 1.409 milions per les seves centrals de carbó. Pel que fa a les dades macro de la jornada, el PIB d'Alemanya del quart trimestre ha quedat al 0,0% respecte del +0,1% anterior, que era l'esperat.

Noticias relacionadas

contador