santander

Banco Santander lidera les pèrdues a l'IBEX i està caminant per una corda molt fluixa a causa de la seva exposició a mercats en recessió com el Brasil i a d’altres amb tipus d'interès en mínims històrics, com Espanya o els Estats Units.

Segons informa The Wall Street Journal (WSJ), l'exposició del banc al Brasil, anteriorment considerat un mercat de fort creixement i en l'actualitat un mercat en recessió, és un gran llast per a les seves accions.

A més, la seva exposició a països com Espanya, el Regne Unit i els Estats Units, on els tipus d'interès es troben en mínims històrics, suposa un problema afegit per al seu marge de beneficis i per a la seva capacitat de fixar preus. Per la seva banda, al Brasil estan augmentat ràpidament els actius de cobrament dubtós.

En aquest sentit, el banc va haver de fer provisions al Brasil per valor de 3.300 milions d'euros, un 5% més que el 2014. Santander calcula que el cost del crèdit en aquest mercat superarà el 5% durant els dos propers anys.

FORTA CAIGUDA DE SANTANDER CONSUMER USA ALS ESTATS UNITS

Un altre factor preocupant és la forta caiguda de Santander Consumer USA a Wall Street durant la jornada d’ahir dimecres, després de la presentació de resultats de la filial de préstecs al consum del banc als Estats Units.

Un dels factors negatius per al mercat va ser que el banc va fer unes provisions per valor de 800 milions de dòlars per cobrir préstecs dubtosos, després d’efectuar ja unes provisions de 744 milions de dòlars el trimestre anterior.

EL BANC VA PRESENTAR RESULTATS AQUEST DIMECRES

Banco Santander va tancar l'exercici 2015 amb un benefici atribuït de 5.966 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 3% respecte al 2014, però la dada queda castigada per uns extraordinaris de 600 milions.

En canvi, el benefici ordinari, sense l'efecte dels resultats no recurrents, creix 10 punts més, un 13%, i se situa en 6.566 milions d'euros. Malgrat aquestes xifres, el banc va decebre el mercat, ja que el consens esperava uns guanys de 7.000 milions d'euros. Les seves accions van caure un 0,2%, i aquest dijous cauen més d’un 3% i lideren les vendes a l'IBEX.

L'entitat que presideix Ana Botín va assegurar en el seu comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que «els resultats del 2015 mostren un creixement sostingut i de millor qualitat, ja que la part recurrent dels ingressos té una aportació més gran». El conjunt dels ingressos creix un 6%, ajudat pels ingressos comercials (marge d'interessos més comissions), que augmenten gairebé un 8%, mentre que els resultats per operacions financeres, que per la seva vinculació a l'evolució dels mercats són més volàtils, cauen un 16%.

En 2015, el grup va superar les seves xifres històriques tant en marge d'interessos, que va pujar a 32.189 milions, com en ingressos totals (marge brut), que es van situar en 45.272 milions. Aquests imports superen en gairebé 300 milions els registrats el 2012, que havien marcat el rècord anterior.

Aquests creixements de negoci i resultats permeten que Banco Santander distribueixi un dividend per acció de 0,20 euros, dels quals 0,16 euros són en efectiu, un 79% més que el 2014. Aquest dividend suposa una rendibilitat per acció del voltant del 5% als preus actuals de l'acció. A més, el banc compleix el seu compromís d'incrementar el valor comptable tangible per acció (TNAV), que se situa en 4,12 euros, la qual cosa suposa un 3% més que en el tancament del 2014.

PRIMERES VALORACIONS DELS RESULTATS

Nuria Álvarez, analista de Renta 4, destaca que «els resultats del quart trimestre han estat conformes a les previsions del consens pel que fa a marge d'interessos i marge brut, aquest últim ajudat per l’augment de generació de ROF (+8% 4T15/3T15), que s’ha situat un 30% per sobre del que s’esperava». D'altra banda, aquesta experta afirma que uns costos d'explotació una mica més elevats del previst expliquen un marge net un 1% per sota de les estimacions, tot i que el benefici net també s’ha situat en línia amb les expectatives.

En termes de grup, les xifres de Banco Santander mostren una evolució operativa positiva, amb un marge d'interessos amb un deteriorament trimestral menor i un compte de resultats que continua registrant creixements a un dígit mitjà interanual i sense tipus de canvi de les principals línies, segons Álvarez.

La firma d'inversió destaca favorablement la millora de les ràtios de capital durant el trimestre i el bon comportament de Mèxic. Pel que fa al Brasil, assegura que «l'increment dels ingressos en termes trimestrals (sense tipus de canvi), que contrasta amb l'augment dels costos d'explotació i el deteriorament del risc creditici, és un dels elements que continuarà preocupant en el futur».

D'altra banda, a Bankinter subratllen que «els resultats del 2015 compleixen les expectatives i el capital bàsic arriba al 10,05%, però el ROTE disminueix fins al 9,8% (en comparació de l'11,3% del tercer trimestre)». Quant a àrees geogràfiques, l'equip d'anàlisi que lidera Ramón Forcada manté que «el Regne Unit continua sent la principal font de resultats del banc (23,0% del total), i, juntament amb el Brasil (19,0%) i Espanya (12,0%), és el principal motor del creixement».

XIFRES CONFORMES A LES PREVISIONS DEL DIA DE L’INVERSOR DE BANCO SANTANDER

Aquestes dades situen el banc en el camí de complir els compromisos anunciats per l'equip gestor el Dia de l’Inversor celebrat el setembre del 2015. Llavors es van marcar, com a objectius clau, situar el capital bàsic per sobre de l’11% a finals del 2018 (avui ja supera el 10%), i aconseguir una rendibilitat (RoTE ordinària) del 13% (ja se situa en l’11%). La millora de l’evolució dels ingressos i l'activitat també està sustentada en un progrés en la transformació comercial del grup, basada en la millora tecnològica i la digitalització. Així doncs, el nombre de clients vinculats creix un 10%, fins a 13,8 milions, amb increments destacats a Mèxic (+14%) i el Regne Unit (+11%).

Els clients digitals augmenten un 17%, fins a 16,6 milions, de manera que, del total de clients del grup, un 31% es poden considerar clients digitals actius. Els usuaris del mòbil han augmentat un 50%, fins a 6,9 milions, i accedeixen a l'aplicació del banc una mitjana de 13 vegades al mes. El volum de transaccions digitals augmenta un 58%.

Per la seva banda, els ingressos comercials creixen dues dècimes per sobre dels costos si es mira la variació sense efecte de tipus de canvi, i en euros creixen exactament el mateix. Els costos creixen al voltant del 7%, fins a 21.571 milions d'euros, i quedarien pràcticament plans si s'eliminés l'efecte de la inflació i es mantingués el mateix perímetre. El pla d'eficiència que té en marxa el banc permet absorbir l’augment de costos que impliquen les exigències reguladores i la transformació comercial del grup.

L'evolució d'ingressos i costos esmentada porta el marge net a 23.702 milions, amb un augment del 5%, i fa que la ràtio d'eficiència se situï en el 47,6%, un dels nivells més baixos de la banca internacional.

MÉS EXTRAORDINARIS PER POSSIBLES RECLAMACIONS AL REGNE UNIT

Les dotacions per a insolvències continuen baixant i se situen en 10.108 milions d'euros, un 4% menys que el 2014. No obstant això, el banc ha destinat a diferents dotacions els 1.118 milions d'euros de resultats no recurrents obtinguts durant l'exercici, dels quals 835 milions d'euros procedeixen de la reversió de passius fiscals al Brasil, i 283 milions, de Banco Internacional de Funchal (Banif).

A més, ha constituït un fons de 600 milions d'euros per cobrir eventuals reclamacions per la comercialització d'assegurances de protecció de pagaments al Regne Unit. Sense aquests no recurrents positius i negatius, el benefici ordinari de Banco Santander el 2015 seria de 6.566 milions, amb un creixement del 13%.

EL REGNE UNIT I EL BRASIL CONTINUEN SENT LES «JOIES DE LA CORONA»

Cal destacar que el 56% del benefici té l’origen a Europa, i el 44%, a Amèrica. Per països, la principal aportació correspon al Regne Unit, amb un 23%, seguit del Brasil (19%), Espanya (12%), els Estats Units (8%), Mèxic (7%), Xile (5%) i Portugal, l’Argentina i Polònia (4% cadascun d'aquests tres països).

Santander Consumer Finance, que desenvolupa la seva activitat en més d'una desena de països a Europa, especialment a Alemanya, Espanya i els països nòrdics, ja aporta l’11% del benefici, després de guanyar 938 milions, amb un creixement del 18%.

AIXÍ QUEDEN LES RÀTIOS DE CAPITAL DE BANCO SANTANDER

Pel que fa a les ràtios de capital, al començament d'any el banc va dur a terme una ampliació de capital de 7.500 milions d'euros mitjançant el procés de col·locació accelerada entre inversors institucionals. En tancar l'exercici, els recursos propis computables de Banco Santander se situaven en 84.346 milions, en comparació d'uns actius ponderats per risc de 585.609 milions d'euros.

En conseqüència, Santander té una ràtio de capital CET1 del 12,55%, la qual cosa suposa 2,8 punts percentuals més que el mínim requerit al grup pel Banc Central Europeu per a aquest 2016, que és el 9,75%.

QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE BANCO SANTANDER?

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, afirma que, «si observem el gràfic setmanal de Banco Santander, el títol continua en fase de correcció, construint màxims i mínims decreixents».

Per això, aquest expert manté que «qualsevol possibilitat que el rebot tingui continuïtat de manera consistent passa pel fet que l'entitat càntabra no perfori els mínims de la setmana passada (3,70 euros)», que coincideixen amb l'important suport de 8.200 punts de l'IBEX-35 (61,8%).

contador