ep economiaempresas- amp real madrid adjudicafccampliacionbernabeu un proyecto525 millones
REAL MADRID - Archivo

El Tribunal General de la Unió Europea (TUE) ha anul·lat aquest dimecres la decisió de la Comissió Europea que va declarar que el Reial Madrid s'havia beneficiat d'ajudes d'Estat il·legals per una permuta de terrenys amb l'Ajuntament i, per tant, havia de retornar un total de 18,4 milions d'euros.

Brussel·les va iniciar una investigació sobre aquest cas el 2013 i tres anys més tard, el juliol de 2016, va concloure que la cessió de terrenys entre el club i l'ajuntament de la capital constituïa una ajuda d'Estat perquè la transacció es va sobrevalorar en 18,4 milions.

El Reial Madrid va recórrer la decisió i la sentència de la justícia europea, publicada aquest dimecres, considera que l'executiu comunitari "no va provar de manera satisfactòria" que s'hagués concedit un avantatge al club.

Aquesta condició és necessària perquè una mesura pugui ser qualificada com a ajuda d'Estat. "En no complir-se, la Comissió no podia considerar que hi va haver una ajuda d'Estat il·legal", ha explicat el tribunal en un comunicat.

El cas es remunta als anys noranta, quan el club blanc va cedir a l'Ajuntament de la capital els terrenys de la seva antiga Ciutat Esportiva sobre els que ara s'erigeixen les Quatre Torres. A canvi, els merengues van pactar rebre diversos terrenys. Entre ells, un a Les Taules valorat el 1998 en 595.194 euros. Tres anys més tard, els terrenys no s'havien lliurat al club i l'Ajuntament va assumir una compensació equivalent al valor dels terrenys el 2011.

Concretament, l'Ajuntament va taxar aquesta compensació en 22.690.000, acordant el lliurament de diversos solars al Reial Madrid a canvi. Una part d'aquests terrenys va ser retornada tres mesos després junts amb un altre terreny i una suma que ascendia fins als 6,5 ​​milions d'euros.

El Reial Madrid va rebre un solar enfront del Santiago Bernabéu "on s'edificarà un centre comercial i un hotel", va redactar la Comissió al seu informe de 2016. En referència a això, l'organisme assegura que "no disposem informació sobre com es va dur a terme la seva avaluació "i denuncien que la taxació no es va realitzar per un expert independent. Malgrat això, finalment el TJUE ha considerat que no es pot parlar d'ajudes il·legals estatals i absol així l'equip de retornar els 18 milions.

contador