PEQUÍN, 13 (EUROPA PRESS)

La Xina i els Estats Units han aconseguit un acord inicial per resoldre les seves diferències comercials, a més d'altres qüestions com les transferències tecnològiques, serveis financers i la protecció de la propietat intel·lectual, i que suposarà que finalment no siguin aplicats els aranzels creuats que ambdues potències tenien previst imposar-se respectivament a partir del proper diumenge, segons han informat les autoritats xineses i ha confirmat el president dels EUA, Donald Trump.

Diversos representants del Govern xinès han anunciat aquest divendres en roda de premsa que l'acord sobre el context per a la primera fase d'un tractat comercial amb els Estats Units inclou el compromís nord-americà de retirar els aranzels addicionals impostos a les exportacions xineses, mentre que el gegant asiàtic incrementarà les seves importacions de productes energètics i agrícoles nord-americans.

"Amb l'acord de primera fase EUA s'ha compromès a revertir part dels aranzels aplicats a productes xinesos i a ampliar les exempcions per a les exportacions xineses", ha assenyalat en roda de premsa Wang Shouwen, viceministre de Comerç de la Xina, afegint que Pequín "no introduirà els aranzels que anaven a aplicar-se des del 15 de desembre".

Els funcionaris xinesos, no obstant això, van declinar oferir detalls sobre l'abast de l'acord entre les dues potències, així com dels aranzels que serien retirats, apuntant que el pacte encara està "en fase de revisió", per la qual cosa les dades seran donades a conèixer més endavant.

"Esperem que EUA compleixi honestament el seu compromís", ha afirmat Wang. "La Xina no introduirà els aranzels que anaven a aplicar-se des del 15 de desembre", ha afegit.

Entre els diferents aspectes que cobriria l'acord aconseguit, la Xina s'ha compromès a incrementar les seves importacions d'energia des dels EUA, així com la compra de productes agrícoles i farmacèutics.

"Som un important mercat d'exportació per als productes agrícoles dels EUA. De fet som la destinació més gran per a les exportacions de cotó i soja nord-americanes", va precisar el representant comercial xinès.

El president dels EUA, Donald Trump, per la seva banda ha indicat que es tracta d'un acord molt gran de primera fase", afegint que la Xina ha acordat fer "molts canvis estructurals i compres massives de productes agrícoles, energia i béns manufacturats", tot i que ha recordat que els aranzels del 25% s'aplicaran, al costat del 7,5% sobre la resta.

"Els aranzels de penalització fixats pel 15 de desembre no s'aplicaran pel fet que vam fer el tracte", ha anunciat el president nord-americà a Twitter. "Començarem les negociacions sobre l'Acord de la fase dos immediatament, en lloc d'esperar fins a les eleccions del 2020. És increïble per a tothom. Gràcies!", ha postil·lat.

contador