ep economiaempreses- cabify aconsegueix 100000 usuaris desla seva voltaba
Economia/Empreses.- Cabify aconsegueix 100.000 usuaris des de la seva volta a BaRICARDO RUBIO/EUROPA PRESS - Archivo

Per "controlar" que la seva activitat s'ajusta al que estableix la llei

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

Uber, Cabify i la resta de companyies titulars o intermediàries de serveis de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) estan obligats a notificar tots els viatges que duguin a terme en un registre en línia del Ministeri de Foment a partir del proper 1 d'abril.

Amb aquest registre, el Govern espanyol vol garantir que els serveis de les VTC compleixen els requisits que tenen fixats per llei, és a dir, que són contractats prèviament i no recullen passatgers a la via pública o en grans recintes com estacions, aeroports o estadis.

A més, també vigilarà que aquest tipus de transport compleixi amb el percentatge de viatges que poden dur a terme fora de la comunitat autònoma en la qual han obtingut la llicència, de manera que no excedeixin el 20% del total.

El registre, que està en proves des del febrer amb la intenció inicial de posar-lo en marxa l'1 de març, es posa finalment en marxa a l'abril, una mica més d'un any després que al desembre del 2017 l'anterior Govern aprovés la seva constitució.

En concret, la constitució d'aquest registre va formar part de les mesures regulatòries pels VTC aprovades llavors a través d'un reial decret que també va prohibir als titulars de les seves llicències vendre-les en els dos anys següents a la seva constitució.

Amb aquest decret, promogut pel llavors ministre de Foment Íñigo de la Serna, es va pretendre evitar una bombolla de compravenda de llicències VTC davant de les milers que concediran aquests anys els tribunals pel buit legal registrat en el sector entre els anys 2013 i 2015.

Així mateix, també es vol habilitar un instrument de control de l'activitat del sector de VTC en un intent d'atallar el conflicte obert amb el gremi del taxi, que l'acusa d'intrusisme i competència deslleial.

Per aquest motiu, en virtut del nou registre, els titulars de les llicències de VTC han d'informar de cada viatge que duguin a terme detallant el lloc i la data en què es contracta, i també el lloc, la data i l'hora en què comença i acaba el servei, a més de la matrícula del vehicle que fa el trajecte.

Així mateix, haurà d'especificar-se l'arrendatari del servei, és a dir, si el viatge es contracta mitjançant una empresa intermediària com les plataformes Uber i Cabify, segons estableix la resolució de la Direcció General de Transport Terrestre del Ministeri que aquest dijous publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

EN PLENA REGULACIÓ PER LES COMUNITATS AUTÒNOMES

Aquest instrument en línia constitueix una de les vies que el Govern central té per actuar en l'àmbit del sector dels VTC, segons va assegurar l'actual ministre de Foment, José Luis Ábalos en una compareixença parlamentària, atès que el passat any va aprovar, també per decret llei, habilitar els governs regionals perquè regulin el sector.

El registre es posa en marxa mentre alguns governs autonòmics estan fent ús d'aquestes competències i estan aprovant regulacions sobre els VTC, com és el cas dels de Catalunya, Aragó, les Balears i País Basc.

A Catalunya, la primera comunitat en què es van regular els VTC, el Govern català obliga els VTC a contractar els seus serveis amb una antelació de quinze minuts. La mesura, que ha estat secundada de diferents maneres en altres regions, va fer que Uber i Cabify deixessin de donar servei a Barcelona, si bé aquesta última empresa ha tornat a operar a la ciutat canviant el model del seu negoci.

contador