ep jerome powell president de la fed
-/Federal Reserve /dpa - Archivo

"Autèntic punt d'inflexió" o "discurs històric" són alguns dels qualificatius que els analistes han proferit després de sentir les paraules de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), a Jackson Hole. Se n'esperava molt, i no ha decebut. De fet, el mercat té clara la interpretació d'una intervenció que "serà recordada durant anys": els tipus d'interès seguiran baixos mínim fins a 2024 i el banc central tindrà via lliure amb la inflació.

"En essència, els tipus interès es mantindran prop de zero durant molt, molt de temps", diuen els experts de Spreadex en referir-se a les conseqüències de la decisió de la Fed de fixar un "objectiu de mitjana" d'inflació del 2%, i no haver de complir-lo estrictament com fins ara, de manera que el banc central podrà permetre que superi aquest nivell sense adoptar mesures per contenir-la.

En opinió d'Oanda, "la Reserva Federal guardarà l'actualització de l'orientació dels tipus per a un altre moment, però ara com ara sembla que les taxes es quedaran com estan fins a les eleccions de 2024". Tal com assenyalen els analistes d'aquesta firma, "s'ha consolidat el 'Powell Put' de mantenir les taxes d'interès ancorades durant anys" amb la decisió de permetre que la inflació sobrepassi el seu objectiu, cosa que porta a pensar que la Reserva Federal "s'està convertint lentament en el Banc del Japó".

I també els experts d'Oxford Economics creuen que de les paraules de Powell se'n desprèn que hi haurà almenys quatre anys més de tipus baixos. De fet, continuen pronosticant que la Fed mantindrà els tipus "en el límit inferior efectiu fins a mitjan 2024". No obstant això, a Phanteon Macroeconomics són més cauts, i creuen que els tipus baixos no duraran tant. Sota el seu punt de vista, "Powell i els seus col·legues s'han donat molt més espai per a mantenir les taxes zero i un balanç general inflat durant els pròxims dos anys", per a donar-se temps fins que l'economia es recuperi del xoc que ha provocat la pandèmia de Covid-19.

"Amb l'adopció de l'objectiu d'inflació mitjana i l'allunyament de la màxima ocupació com a influència principal en la política monetària" (aquesta és l'altra mesura estrella anunciada per Powell), hi ha hagut un "canvi sísmic en l'estratègia de la Reserva Federal", opina per part seva Monex Europe, que indica que "quan es combinen els dos canvis, la funció de reacció de la Fed és molt més suau, ja que ara és molt menys probable que es produeixin augments preventius dels tipus d'interès en resposta als augments previstos de la inflació".

Per als analistes de Kingswood, les mesures de la Fed "són un intent d'augmentar l'eficàcia" de la política monetària, "que es veu compromesa ara que els tipus són tan baixos". A més, "fan encara més probable que les taxes es mantinguin en els seus actuals nivells excepcionalment baixos durant els pròxims anys".

PREGUNTES SENSE RESPOSTA

A Spreadex, a més, apunten que la falta de detalls de Powell sobre la nova estratègia de la Fed amb la inflació planteja algunes preguntes sense resposta i convida a pensar que serà durant la pròxima reunió del banc central quan es concretin les coses. "S'ha reservat molta cosa per a la reunió oficial de la Reserva Federal de setembre", remarca aquesta firma.

De fet, a Markets.amb ressalten que Powell i els seus "es deixen les mans relativament lliures no atenint-se a cap fórmula específica relacionada amb la inflació". "No hi ha gaire detalls sobre com la Reserva Federal planeja entrar en aquest nou marc. Per exemple, si la inflació és de l'1% durant cinc anys, significa això que permetrà que sigui del 3% durant els següents cinc anys?", es pregunten els analistes d'aquesta firma. En la seva opinió, "al discurs de Powell li mancaven detalls sobre la naturalesa de l'orientació futura cap a la qual la Fed s'inclina clarament, per la qual cosa necessita que s'aclareixi a la reunió de setembre".

"No hi ha una fórmula, per la qual cosa això li dóna a la Reserva Federal un cert marge de maniobra en termes d'interpretació i alguna cosa perquè els mercats es preocupin", diu sobre aquest tema la gestora Natixis IM. "Mancant el discurs, no s'han anunciat noves eines específiques que, a mesura que ens acostem al límit de tipus inferior zero, deixa obert el debat sobre les limitacions de la política monetària. La Reserva Federal pot continuar traient tot el que pugui, però és necessari passar el testimoni al costat fiscal per estimular el creixement", afegeix.

A Oxford Economics creuen que no fent esment a la implementació de noves eines de política per aconseguir els mandats de política revisats, sembla que la Fed "confiarà en les seves eines operatives existents" que, quan els tipus estiguin en el límit inferior efectiu, "inclouen la flexibilització quantitativa (QE), l'orientació a futur i les facilitats de préstecs d'emergència". Sobre el QE, aquests analistes creuen "probable" que canviï l'èmfasi de les compres d'actius "cap a l'estimulació de l'economia, enlloc de sostenir el funcionament del mercat".

Finalment, IG apunta que el moviment del banc central és un "canvi radical", ja que, a la pràctica, li dóna "via lliure per dur a terme qualsevol política monetària sense preocupar-se per l'impacte que pugui tenir en la inflació a curt i mitjà termini".

Noticias relacionadas

contador