ep nuevos uniformes de handling de iberia
Nuevos uniformes de 'handling' de IberiaEUROPA PRESS - Archivo

Es donen de termini fins al 30 de setembre per incloure els acords aconseguits en el IV conveni col·lectiu

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

L'Associació d'empreses de Serveis d'Assistència en Terra en Aeroports (ASEATA) i els sindicats USO, CCOO i UGT, que havien convocat una vaga en el sector --conegut com 'handling'--, han arribat a un acord després d'una reunió de conciliació en el Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) amb la qual han evitat les aturades.

En virtut d'aquest acord, que perfila el IV conveni col·lectiu, que se signarà el 30 de setembre, es reformaran i actualitzaran els punts que els sindicats consideraven "línies vermelles": l'estructura salarial i les seves variables, i la garantia dels drets laborals dels treballadors subcontractats.

Els tres llargs dies de negociació tenien com a objectiu evitar un atur general en tots els aeroports de la xarxa d'Aena, que afectaria més de 50.000 treballadors --tot el sector--, que protestaven pel bloqueig de dos anys del conveni del personal de 'handling', que presta serveis d'assistència a avions i passatgers.

Totes dues parts coincidien en la reunió del dimecres en apuntar que la legislació referent a les subrogacions estava sent una de les més complexes. De fet, els sindicats han insistit que en aquest sector hi ha més subrogació que en qualsevol altre (més del 70%).

Des d'ASEATA, que representa a més del 90% de les empreses de 'handling', van explicar que la dificultat d'arribar a un acord en aquest tema es deu al fet que cada empresa té un conveni propi diferent i objectius individuals. "Arribar a un conveni col·lectiu no és fàcil en cap sector", afegien.

BASE PER A UN NOU CONVENI

Els sindicats han celebrat el "desbloqueig" de les negociacions i han explicat a la sortida de la reunió que, encara que ja no convocaran vaga, aquest acord és solament "una base", per la qual cosa queda pendent acabar de desenvolupar el conveni col·lectiu, especialment en un "sector transcendental per a l'economia del país".

Així mateix ha destacat la "bona voluntat" de les parts per evitar les aturades, i ha manifestat que l'aconseguit ha requerit una "àrdua" negociació.

En la mateixa línia s'ha mostrat el president d'ASEATA, Ángel Gallego, que ha qualificat de "difícil" arribar a aquesta entesa. "Aquests dies han estat de treball dur", ha insistit, per després qualificar com a "punt d'inici" l'aconseguit.

"Solament la bona voluntat de les empreses i dels representants dels treballadors han fet que, en un sector tan complicat, s'hagi aconseguit aquest acord", ha conclòs.

Els serveis d'assistència en terra inclouen també l'assistència a persones de mobilitat reduïda, mercaderia, correu i servei de passarel·les i a Espanya mouen a l'any prop de 900 milions d'euros.

Entre les principals empreses que presten aquests serveis es troben Iberia, Swissport, Acciona, Groundforce (Globalia), Atlàntica, Clever, AviaPartner, Menzies, easyJet i Lesma-Ryanair.

contador