gas, radiador, gaz

La inflació està baixant, almenys a Espanya, però encara segueix a cotes elevades a causa de la crisi energètica que ha propiciat la guerra d'Ucraïna. Les factures de la llum i el gas no han deixat de pujar als últims mesos, cosa que ha repercutit a la butxaca dels ciutadans, que ja temen que ara, amb l'arribada del fred, hagin de fer un esforç desproporcionat per escalfar casa seva. Per això cal tenir en compte una sèrie de consells que ajudaran a preparar les llars per a l'hivern i a reduir les factures.

Davant l'augment de la demanda energètica que es produirà a l'hivern, és convenient augmentar l'eficiència energètica de la llar sense que això suposi retallar en calidesa. Selectra, el comparador de tarifes, ha elaborat una guia amb set consells per aconseguir reduir l'import de les factures als propers mesos. Són els següents:

1. Parar atenció a la temperatura

Quan el fred creix al carrer, molts poden sentir-se temptats d'arribar a casa i encendre el radiador a màxima potència. "Aquest és un dels principals comportaments que cal evitar quan la idea és reduir les factures", diuen des d'aquesta empresa. I és que per fer un ús eficient de l'energia cal mantenir la calefacció a una temperatura constant i no superar els 21ºC.

2. Aïllar totes les fuites d'aire

I per aconseguir mantenir una temperatura constant a l'interior de la casa, no hi ha d'haver fuites d'aire. "És aconsellable invertir en un bon aïllament, com el doble vidre, i per als que no tenen aquesta possibilitat en aquest moment, posar un adhesiu a les portes i finestres per reduir l'entrada d'aire".

3. Apagar tots els aparells en sortir de casa

Igual que tots els altres aparells, els radiadors, en estar connectats a la xarxa elèctrica, consumeixen en conseqüència energia. Per això, és millor “donar un descans a la calefacció elèctrica a la nit” i també quan s'hagi de sortir de casa.

4. Posar temporitzadors als endolls

Una altra idea amb vista a l'hivern és programar la calefacció perquè funcioni en hores determinades i no durant tot el dia. A més, si es té una tarifa PVPC, "és recomanable intentar ajustar les hores d'encesa a les hores menys cares del dia".

Selectra diu que aquest consell és especialment útil durant la setmana, ja que la majoria de gent passa el dia fora de casa i, per tant, no necessita utilitzar la calefacció durant aquest període. Tot i això, "durant el cap de setmana és important seguir utilitzant l'energia de forma eficient i evitar deixar el radiador encès durant hores".

5. Triar bé el radiador

La decisió d'on col·locar el radiador pot afectar les factures d'energia. "No hi ha una regla general sobre el lloc exacte on s'ha de col·locar el radiador, però, és important assegurar-se que no hi hagi obstacles al voltant que dificultin el pas de l'aire perquè pugui funcionar al 100%", apunta aquesta empresa.

6. Netejar l'equip

"El simple fet de netejar la pols dels radiadors amb regularitat ajudarà a estalviar fins a un 10% de l'energia que s'utilitza. En altres paraules, un electrodomèstic net pot funcionar molt millor que un de brut, i aquest és un hàbit que es pot replicar amb tots els aparells de la casa", diu Selectra.

7. Ventilar la casa diàriament

Ventilar la casa continua sent tan important aquests mesos com a l'època estival, ja que "evita l'acumulació d'humitat". I com que l'aire net tendeix a ser més fàcil d'escalfar, encara és aconsellable ventilar la casa de 5 a 10 minuts al dia si es vol reduir les factures.

contador