rajoy congreso refugiados

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no compareixerà al Congrés dels Diputats per explicar el vincle de l'exministre José Manuel Soria amb els anomenats «Papers de Panamà» ni l'aparició de la seva signatura en una societat al paradís fiscal de l’illa de Jersey, segons han informat fonts de l'Executiu.

Malgrat la renúncia de Soria a l'exercici de les seves funcions, alguns partits de l'oposició consideren que el Govern ha d'oferir explicacions, ara que s’ha anul·lat la compareixença de l’exministre, que estava fixada per a dilluns, sobre les informacions publicades. El PSOE ja ha exigit la compareixença de Rajoy a la cambra baixa.

En concret, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit que el president del Govern en funcions ha d’anar al Congrés a oferir explicacions. «Com a mínim, hi ha l'assumpció de responsabilitats polítiques que s’exigia a Soria. Però Rajoy ha de comparèixer per aclarir tots els extrems del cas Soria», ha manifestat en una entrevista concedida a Onda Cero i recollida per Europa Press.

En termes semblants s'ha expressat el president de Ciutadans, Albert Rivera, que, després de veure's amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha indicat que qui fins ara era ministre d'Indústria ha «mentit» als espanyols i que, per tant, el president del Govern en funcions hauria de donar explicacions al Congrés.

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat que ha dimitit el ministre d'Indústria i ha retret a Mariano Rajoy que «ni tan sols» hagi estat «capaç d'avançar-se». «Han d'explicar-se, investigar i que es pagui el que es deu», ha assenyalat en el seu compte de Twitter.

SANTAMARÍA DEMANA «RESPONSABILITAT» ALS PARTITS

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha apuntat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que no es produirà aquesta compareixença de Rajoy al Congrés per parlar d'aquest cas, ja que, segons ha dit, Soria ha assumit les seves «responsabilitats polítiques» i ha demanat a «tothom» que estigués «més pendent» d'aquesta assumpció de responsabilitats polítiques quan correspongui que no pas de portar al Congrés aquesta qüestió.

Sáenz de Santamaría ha recordat que José Manuel Soria va manifestar la seva voluntat de comparèixer per donar explicacions, una compareixença que, en la seva opinió, «no es produirà», perquè ara ja no ostenta la condició de ministre. Segons ha afegit, els altres partits haurien d'actuar amb «aquesta mateixa responsabilitat».

És més, la portaveu de l'Executiu ha aprofitat per recordar al PSOE que en les seves files també hi ha casos «bastant sonats», i ha afegit que en aquest moment es tracta de treballar «tots junts» per lluitar de la manera més eficaç contra la corrupció.

Quan després li han preguntat si el Govern considera suficients les explicacions de Soria, Sáenz de Santamaría ha posat l'accent en el fet que l’exministre ha assumit responsabilitats polítiques, i ha anat «més enllà», prenent una decisió que obeeix a «raons personals» i no de gestió.

contador