ep exportaciones desde la terminal intermodal de plaza
GOBIERNO DE ARAGÓN - Archivo

L'Índex General de Preus d'Exportació dels productes industrials va registrar una caiguda del 1,8% a l'agost, set dècimes superior a la registrada el mes de juliol (-2,5%). Quant als preus d'importació d'aquests productes, es van desplomar un 7,9%, ampliant dues dècimes el descens del mes anterior (-7,7%).

Amb la dada d'agost, tant els preus de les exportacions com els de les importacions encadenen set mesos de taxes negatives, segons dades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En la moderació de la reculada interanual dels preus de les exportacions ha influït principalment l'energia, la variació anual de la qual va augmentar més de vuit dècimes a l'agost, fins a -22,9%, a causa de l'encariment del refinament de petroli i la producció i transport d'energia elèctrica.

També van contribuir els béns d'equip, que van elevar la seva taxa anual sis dècimes, fins al 1,9%, per l'increment del cost de la fabricació de vehicles de motor.

Per contra, els béns de consum no durador van retallar tres dècimes la seva variació interanual, fins al -0,3%, per l'abaratiment de la fabricació d'altres productes alimentosos, entre altres factors.

ELS PREUS DE LES IMPORTACIONS S'ENFONSEN UNA MICA MÉS

Per part seva, els preus de les importacions van registrar en el vuitè mes de l'any una caiguda del 7,9% en taxa interanual, enfront del descens del 7,7% del mes anterior.

Per destí econòmic, els sectors industrials amb més influència negativa van ser els béns d'equip, amb una variació del -1%, set dècimes menys que en el mes anterior, i els béns de consum no durador, la taxa anual del qual va baixar també set dècimes, fins al -1,8%.

Per contra, els preus de les importacions en el sector de l'energia van augmentar gairebé 1,5 punts, fins al -34,2%, pel comportament dels preus de l'extracció de cru i gas natural i les coqueries i refinat de petroli.

PUJADES MENSUALS

Quant a la variació mensual (agost sobre juliol), els preus de les exportacions dels productes industrials van pujar un 0,3% en el vuitè mes de l'any, encadenant d'aquesta manera el seu tercer repunt mensual consecutiu.

Pel seu costat, els preus de les importacions es van incrementar un 0,1% a l'agost en relació al mes de juliol després de dos mesos d'estancament.

Noticias relacionadas

contador