ep diners 20181118134608
DinersACEA - Archivo

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

La retribució mitjana bruta de les grans empreses que operen a Espanya va augmentar un 0,9% el setembre, una desena menys que en el mes d'agost, mentre que l'ocupació va créixer un 2,9%, una desena menys que el mes anterior, segons dades de l'enquesta 'Ventas, empleo y salarios de las grandes empresas', elaborada per l'Agència Tributària.

L'AEAT ha destacat que els salaris de les grans empreses acumulen un creixement del 0,7% en el que va d'any, amb un repunt en els últims mesos en els quals s'han tornat a registrar increments similars als de la primera part de l'any.

Per la seva banda, l'ocupació a les grans empreses es va moderar el setembre després de créixer un 2,9% en relació al mateix mes del 2017, la qual cosa suposa una desena menys que l'agost. En el tercer trimestre creix un 3%, en coherència amb la desacceleració que s'ha anat observant al llarg de l'any.

En termes mensuals, el salari mitjà brut de les grans empreses va retrocedir un 0,1%, enfront de l'increment de cinc desenes l'agost, mentre que l'ocupació, per la seva banda, es va elevar un 0,2%, una desena més.

Per la seva banda, les vendes totals de les grans empreses van augmentar un 2,1% interanual en el novè mes de l'any una vegada corregit l'efecte estacional i de calendari, taxa set desenes inferior a la d'agost (+3,1%). En incorporar aquesta dada, el creixement en el conjunt del trimestre va ser d'un 3%, en línia amb el camí de desacceleració observat des del quart trimestre del 2017.

A més, les vendes interiors van créixer el setembre, en termes interanuals, un 2%, 1,2 punts per sota del creixement d'agost, i la taxa mitjana dels tres últims mesos se situa al 2,9%, nivell similar al registrat en el que va d'any i lleugerament per sota del creixement mitjà del 2017.

Per tant, es constata una "suau desacceleració", menys intensa que la que s'aprecia en les vendes totals, apunta l'AEAT.

Per la seva banda, les exportacions van reduir un punt el creixement del mes anterior en situar-se en un 1,9% el setembre, a causa de l'evolució de les destinades a tercers països. Les entregues intracomunitàries, en canvi, van registrar un lleuger repunt el tercer trimestre, quedant la taxa anual acumulada del 2018 en un nivell similar a la registrada en el conjunt del 2017.

En els tres primers trimestres les exportacions van créixer un 3,5%, per sobre de l'avanç del 0,8% de les importacions, que van créixer un 0,2% el setembre, cinc desenes per sota del percentatge d'agost.

contador