ep plaa mayor de madrid buida durant lestat dalarma
Plaça Mayor de Madrid, buida durant l'estat d'alarma.Joaquin Corchero / Europa Press

PARÍS, 8 (EUROPA PRESS)

L'economia espanyola mostra símptomes d'una "forta desacceleració" a conseqüència de l'impacte de la pandèmia i de les mesures de contenció, d'acord amb la profunda deterioració generalitzada que s'ha observat en les economies de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

"L'índex compost d'indicadors líders (CLI) d'Espanya apunta a una forta desacceleració, com en la majoria de les economies de l'OCDE", ha explicat a Europa Press un portaveu de l'ens, després que l'última dada d'aquest indicador avançat s'hagi situat en els 97,83 punts en relació amb els 98,96 del febrer.

D'aquesta manera, l'indicador de l'OCDE per anticipar punts d'inflexió en l'activitat econòmica ha registrat en el cas d'Espanya una caiguda mensual d'1,13 punts, en consonància amb la reculada mitjana de l'eurozona, mentre que en comparació amb el mateix mes del 2019 la baixada ha estat de 2 punts.

En el conjunt de l'anomenat 'club dels països rics', l'indicador s'ha situat al març en 98,8 punts, vuit dècimes menys respecte al febrer, i suggereix una forta desacceleració, diagnòstic que també adjudica l'OCDE a l'economia de la zona euro, on el CLI ha baixat a 98,2 punts respecte als 99,4 del febrer.

"Els CLI del març del 2020 van registrar les caigudes més destacades de la sèrie en la majoria de les grans economies d'acord amb el considerable 'xoc' econòmic de la pandèmia i el seu impacte immediat sobre la producció, el consum i la confiança arran de les mesures de confinament", ha assenyalat l'OCDE.

L'organització ha advertit que la considerable incertesa en relació amb la durada de les mesures de bloqueig imposa greus restriccions sobre la capacitat dels indicadors principals de predir moviments en el cicle econòmic. "Els CLI encara no poden anticipar el final de la desacceleració" ha indicat.

"No obstant això, a mesura que la situació s'estabilitzi, fins i tot amb un bloqueig més llarg, el CLI començarà a recuperar la seva capacitat de predir a mesura que les empreses i els consumidors comencin a adaptar-se a les noves realitats", ha afegit.

contador