ep piso pisos vivienda viviendas casa casas alquiler compra hipoteca hipotecas euribor construccion
EUROPA PRESS - Archivo

L'euríbor tancarà el maig al voltant del 3,95%, molt a prop del màxim anual aconseguit a principis de març, al 3,97%. L'índex de referència per a les hipoteques a tipus variable cotitza a màxims de finals del 2008.

L'euríbor a 12 mesos ha passat del 0,287% fins al 3,95% en els dotze últims mesos, fet que suposa un increment de 366 punts bàsics. En prendre com a referència l'import i el termini d'amortització mitjà d'una hipoteca a Espanya, que són 150.000 euros i 24 anys, en el cas d'una revisió anual dels interessos, la pujada seria de 3.150 euros, xifra que es tradueix en un augment de la quota mensual de 262 euros.

Segons XTB, l'euríbor continuarà pujant durant els propers mesos, tot i que el recorregut a l'alça serà cada cop més limitat.

A l'espera de la propera reunió de l'organisme europeu que tindrà lloc el 16 de juny, els inversors estan començant a descomptar la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) suavitzi el ritme de les pujades de tipus davant de l'enfonsament en la demanda de crèdit.

"Durant les últimes setmanes, els mercats han estat condicionats per les dades d'inflació, les negociacions sobre el sostre de deute i els efectes de les ràpides i contundents pujades en els tipus d'interès. La banca regional nord-americana continua sent una de les preocupacions més grans i, encara que a Europa de moment no hi ha cap entitat tan vulnerable de patir un col·lapse, preocupa la caiguda en la demanda de crèdits: l'enduriment de les condicions, l'encariment dels préstecs i la incertesa econòmica ha provocat el descens més important des del 2011", assenyalen des de XTB.

Tot i la caiguda en el crèdit, des del bròker esperen que el BCE incrementi els tipus en 25 punts bàsics a les reunions de juny i juliol. Aquestes decisions seguiran condicionades per l'evolució de la inflació, així com de les condicions econòmiques, i caldrà esperar la propera reunió de l'organisme europeu per veure una escalada de l'euríbor cap a la zona del 4,25%.

Cal recordar que el BCE va decidir suavitzar el ritme de les pujades a 25 punts bàsics i va portar els tipus al 3,75% per primera vegada des de l'octubre del 2008. Tot i que la inflació continua encara molt lluny del seu objectiu, sembla que el final de les pujades són cada cop més a prop. L'entorn d'alta inflació i pujades de tipus està començant a impactar en l'econòmica i n'és una prova l'entrada en recessió tècnica d'Alemanya, que acumula dos trimestres consecutius en negatiu. Tot i així, el mercat descompta una altra pujada de 25 punts bàsics en la propera decisió de tipus.

contador