• L'organisme subratlla aquest fet en una altra retallada de les seves previsions de demanda de petroli, aquesta vegada per 2016 i 2017
  • "Recents pilars del creixement de la demanda, com la Xina o l'Índia, estan trontollant", assegura l'agència
crude oil

L'Aràbia Saudita ha recuperat després de més de dos anys la seva posició de líder en producció mundial de petroli, desbancat així a Estats Units, que ocupava aquest lloc des de la passada primavera de 2014. L'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha remarcat aquest fet i ha retallat les seves previsions de creixement de la demanda de petroli per 2016 i 2017.

En el seu últim butlletí mensual, la AIE indica que l'estratègia del país àrab en 2014 per defensar la seva quota de mercat a costa d'una gran caiguda dels preus del petroli els ha permès sobrepassar a EUA com el major productor mundial de petroli.

ORIENT MITJÀ, EN MÀXIMS HISTÒRICS DE PRODUCCIÓ

De fet, l'agència, que està adscrita a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), remarca que els productors de baix cost d'Orient Pròxim (països com Aràbia Saudita, l'Iraq, Unió dels Emirats Àrabs i Kuwait) es troben prop dels seus màxims de producció històrics.

Aquest fet contrasta amb la reducció d'uns 1,4 milions de barrils al dia (mb/d) que han experimentat els productors de països amb majors costos des de finals de 2014. Estats Units, "antic motor del creixement dels productors aliens a l'OPEP" segons la AIE, s'anota la meitat d'aquesta caiguda.

Malgrat els ajustaments en les inversions, provocats pel desplom dels preus del cru des d'estiu de 2014, el subministrament de petroli no ha deixat de créixer, però la demanda ofereix símptomes de "ralentització".

FRENADA EN EL CREIXEMENT DEL CONSUM

Segons els nous pronòstics de l'AIE, el creixement de la demanda mundial de petroli serà menys vigorós de l'estimat anteriorment, amb un increment d'1,3 mb/d en 2016, enfront de l'anterior pronòstic d'1,4 mb/d, que baixarà a 1,2 mb/d el proper any.

"Recents pilars del creixement de la demanda, com a la Xina i a l'Índia, estan trontollant", destaca l'AIE

"Recents pilars del creixement de la demanda, com Xina i Índia, s'estan trontollant", assevera l'agència, que adverteix que amb el barril de petroli prop dels 50 dòlars des de fa ja més d'un any, "l'estímul del petroli barat està apagant-se". Per tant, la incertesa provocada en aquestes economies emergents no contribueix a la millora de la situació.

D'aquesta manera, la AIE conclou que l'oferta-demanda del mercat del cru no variarà massa durant els propers mesos. L'oferta de petroli, per tant, continuarà sent major que el consum almenys fins a la primera meitat de 2017. "Caldrà esperar una mica més per aconseguir el reequilibri dels mercats", ha postil·lat.

contador